Motion till riksdagen
2017/18:2937
av Gunilla Nordgren (M)

Ändra reglerna för bostadsbidrag för unga utan barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att ändra i reglerna för bostadsbidrag för unga under 29 år utan barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadsbristen är akut i de allra flesta kommuner i Sverige samtidigt som trycket på att kommunerna skall tillhandahålla bostäder till nyanlända som fått uppehållstillstånd ökar.

Den 1 mars 2016 började en ny lag att gälla, en lag som ska kunna tvinga en kommun att ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.

Kommunernas bosättningsansvar innebär att en kommun efter anvisning är skyldig att ta emot en nyanländ person för bosättning. Syftet är att nyanlända ska få förutsättningar att etablera sig i samhället.

Kommunerna har ett långsiktigt bostadsförsörjningsansvar och varje kommun ska planera för bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.

En mycket stor del av de nyanlända utgörs av ensamhushåll och ofta även unga personer under 29 år utan barn, men bostäder och framför allt små lägenheter räcker inte till på långa vägar. Det är dyrt att bygga nytt och det är dyrare per kvadratmeter att bygga små lägenheter som inkluderar kök och badrum än större lägenheter.

Att bygga för ett långsiktigt behov innebär inte att bygga en så stor andel små lägenheter, då efterfrågan på lite längre sikt på just små lägenheter med stor sannolikhet kommer att förändras. 

Något som hade underlättat för kommunerna är om man kunde hyra till exempel tre rum och kök där två personer står på kontraktet ochexempelvis delar vardagsrum, kök och badrum. Denna typ av boende är vanlig bland studenter och unga utomlands som ofta inte har råd med en egen lägenhet. Dagens regler för bostadsbidrag för unga under 29 år utan barn godkänner inte denna typ av boende. Försäkringskassan beviljar heller inte bostadsbidrag till personer som inte har ett ”eget boende”.  

Att kommuner erbjuder unga personer under 29 år i ensamhushåll och utan barn att dela en lägenhet med flera rum, innebär i dagsläget att bostadsbidraget på maximalt 1 300 kronor per månad uteblir för den enskilde. Då de flesta har en mycket låg inkomst innebär detta i många fall att dessa personer i stället tvingas ansöka om och få försörjningsstöd. En statlig utgift (bostadsbidrag) överförs då till kommunerna (försörjningsstöd).

Därför behöver ändringar övervägas i reglerna för bostadsbidrag, så att reglerna för bostadsbidrag för unga under 29 år utan barn anpassas till dagens situation och ger rätt till bostadsbidrag även för de som delar på en lägenhet med flera rum.

 

 

Gunilla Nordgren (M)