Motion till riksdagen
2017/18:2929
av Sten Bergheden (M)

Bättre kontantservice på landsbygden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att bankerna enligt lag åläggs skyldighet att tillhandahålla en rimlig kontanthantering i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den digitala utvecklingen är i sig positiv, inte minst på landsbygden där företag och människor på ett annat sätt än tidigare kan driva företag, arbeta och leva. Nya affärsmöjligheter, att kunna arbeta hemifrån och olika typer av samhällsservice möjliggörs för landsbygdens invånare genom det digitala samhället.

Men ett område som är viktigt både för småföretagare men också för invånare och olika typer av föreningar är att ha tillgång till och kunna använda kontanter. På landsbygden finns inte alltid täckning för att betala bussbiljetten med mobilen eller för att swisha pengar. Företagare behöver bli av med sina dagskassor och idrottsföreningar som arrangerar loppis vill ofta hantera det med kontanter. Det är därför allvarligt att bankkontor läggs ned, eller för den delen att de som finns kvar inte tar kontanter eller att kontantservicen beläggs med höga avgifter. Likaså är det problematiskt att antalet bankomater minskar.

Det är särskilt viktigt att kontanthanteringen fungerar på landsbygden, i mindre samhällen finns inga alternativ när banken lägger ned eller slutar med kontanter. Att företagare tvingas ta sina dagskassor flera mil längre är varken bra för företagets verksamhet när onödig tid och pengar går till transporter eller för miljön. Detsamma gäller invånarna på landsbygden generellt, men också äldre överallt i landet liksom människor med funktionshinder – för en hel del av dem är kontanter ett viktigt betalmedel.

Människor och företag ska själva kunna välja vilket betalmedel de vill använda, utan att drabbas av höga avgifter eller för den delen ett blankt nej till ett visst betalmedel. Idag ligger ansvaret för kontanthanteringen på storbankerna. Dessvärre har de inte tagit detta samhällsuppdrag på allvar utan har istället på flera håll försämrat kontantservicen utan att vare sig människor eller företag har efterfrågat detta. Detta är inte godtagbart. Om inte bankerna själva tar sitt samhällsansvar när det gäller en rimlig nivå på kontanthantering bör förändringar i detta ansvar övervägas eller att bankernas ansvar för kontanthantering då regleras i lag.

 

 

Sten Bergheden (M)