Motion till riksdagen
2017/18:2915
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Ekonomiskt bistånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka kommunernas redskap för att minska försörjningsstödet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utanförskapet i Sverige växer. Enligt regeringens egna beräkningar kommer utanförskapet år 2020 att uppgå till närmare en miljon människor. Antalet helårsförsörjda av ekonomiskt bistånd förväntas öka med 14 procent under samma period. Det är uppenbart att Sverige har ett stort reformbehov, allra helst om full sysselsättning ska vara möjlig.

Finns det en ambition att komma tillrätta med den utmaningen är det centralt att försörjningsstöd inte förminskas till att bli ett bidrag den sökande enbart hämtar ut varje månad. Då cementeras utanförskap och stödet blir en fattigdomsfälla. Tvärtom måste försörjningsstödet kompletteras med redskap och insatser som i varje steg gör det mer lönsamt att gå från stöd till arbete. Här behöver regeringen ge kommunerna fler verktyg som möjliggör god kontroll och tillsyn.

Kommuner som framgångsrikt lyckats pressa tillbaka utanförskapet och minska försörjningsstödet är exempelvis Solna, Helsingborg och Växjö. Lärdomarna från dessa kommuner kan med fördel beaktas när en översyn av socialtjänstlagen är aktuell, och omfattar att

  1. skärpa aktivitetskraven, så att varje kommun blir skyldig att kräva en motprestation som kan föra en person närmare arbete. Idag är det upp till varje kommun att själv kräva en motprestation, vilket gör att utanförskapet på sina håll tillåts eskalera.
  2. aktivitetskraven bör breddas till att kunna omfatta fler. Exempelvis bör personer som söker ekonomiskt bistånd på grund av missbruk kunna förväntas delta i vård- eller motivationsinsatser.
  3. möjliggöra för hembesök vid misstanke om felaktigt erhållande av stöd, vilket blir avslagsgrundande om personen i fråga vägrar. En sådant tillsynsförfarande säkerställer att de människor som har störst behov också får den hjälp de har rätt till.
  4. restriktivitetsnormen, som idag inte ska understigas – men får överstigas – bör bli norm i biståndsbedömningen. Att göra restriktivitetsnormen definitiv stärker drivkrafterna till arbete.

Krav på motprestation för bidrag, restriktivitet i biståndsprövningen och förebyggande insatser mot utanförskap bör känneteckna politiken för att minska försörjningsstödet. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)