Motion till riksdagen
2017/18:2912
av Johan Hultberg (M)

Förändra rutinerna för skatteinbetalning för äkta gränsgångare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att undanröja gränshinder och dubbelbeskattning av gränsgångare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som är gränsgångare, och exempelvis bor i Strömstad men jobbar i Halden, måste i enlighet med gränsgångaravtalet själv sköta sina skatteinbetalningar till sin boende­kommun. För den enskilde är det många gånger inte utan besvär. Särskilt komplicerat är det för den som har en ojämn inkomst och därmed har svårt att beräkna hur mycket skatt han eller hon ska betala in.

För en gränsgångare, såsom Strömstadsbon som jobbar i Halden, ska arbetsgivaren sedan betala in den norska trygdeavgiften. Strömstadsbon slipper sedan betala den svenska allmänna pensionsavgiften och har rätt att begära avdrag för trygdeavgiften i den svenska deklarationen. Trygdeavgiften ses just som en avgift och inte en skatt, men om detta är korrekt är högst tveksamt. Gränshinderrådet har lyft att detta kan vara fråga om en dubbelbeskattning som istället bör ge en skatteavräkning. För den enskilde spelar detta ekonomiskt stor roll. Enligt Gränshinderrådet förlorar till exempel en Strömstadsbo som jobbar heltid, med en månadslön på 45 000 NOK, i grannkommunen Halden hela 24 000 NOK per år som en konsekvens av dagens regler. På detta problem finns flera möjliga lösningar. Trygdeavgiften skulle exempelvis kunna dras av från den svenska beräknade skatten. Regeringen bör verka för att undanröja detta, liksom andra gränshinder kopplade till det nordiska skatteavtalet, för att underlätta rutinerna för skatteinbetalning.

 

 

Johan Hultberg (M)