Motion till riksdagen
2017/18:2909
av Åsa Coenraads (M)

Hårdare tag mot civil olydnad


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringsfrihet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att straffpåföljden för civil olydnad ska skärpas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Jobb och företagande är en förutsättning för att hela Sverige ska kunna leva och blomstra. I dag finns en bredd av företagande på landsbygden och entreprenörsandan växer i tider då vissa branscher går sämre än andra. Svenskt jordbruk är hårt konkurrensutsatt och tvingas hitta nya lösningar för sin fortsatta överlevnad. Verksamheten ser heller inte ut som den alltid har gjort och det har blivit nödvändigt för många att bedriva flera verksamheter parallellt, för att bibehålla lönsamheten. En kombination av djurhållning, växtodling och entreprenad är idag vanligt förekommande för att stärka företagen vid konjunktursvängningar. Utöver låg lönsamhet, finns det ytterligare hot mot de gröna näringarna, exempelvis autonoma grupper som tar lagen i egna händer och släpper lös företagares djur och vandaliserar stall i så kallade aktioner. För att stärka de gröna näringarna är det därför viktigt att skydda entreprenörer och företagare från hot och trakasserier från dessa grupperingar som inte accepterar lag och ordning.

I dag växer autonoma grupper som tar lagen i egna händer och med olagliga medel terroriserar företagare och branscher helt öppet. Det finns lobbygrupper och föreningar som direkt eller indirekt vill belägga svenska lantbrukare med näringsförbud, antingen via lagstiftning eller genom så kraftigt förändrade villkor för branscher att verksamheten riskerar att bli helt olönsam. Stöld, hot, trakasserier, olaga intrång, gravskändningar, mordbrand och skadegörelse som uppgår till flera miljoner kronor mot privatpersoner och näringsidkare kan aldrig accepteras av ett samhälle. I dag finns det personer och organisationer som åker runt till skolor och kommunala bibliotek där de helt öppet förespråkar civil olydnad och ger exempel på hur detta går till. Yttrandefriheten är bra, men när den går över till att stödja och legitimera civil olydnad är samhället på väg åt fel håll. Civil olydnad äventyrar inte bara näringsfriheten för hundratals småföretagare och arbetstagare i Sverige utan är även en utgift för staten.

Polisen måste ta den här typen av brott på större allvar och straffpåföljden behöver bli strängare. I de polisdistrikt där polisen har satsat extra pengar på att förhindra brott mot landsbygdsföretagare och avsatt resurser för att utreda de brott som begåtts, minskar antalet hot och trakasserier markant. Svensk djurvälfärd är bland de bästa i världen och lantbrukares kunskap gör att svenska produkter efterfrågas över hela världen. Många aktioner baseras på godtyckliga åsikter snarare än fakta, dvs. att de fokuserar på huruvida djuren är söta snarare än hur de behandlas. Försvårande omständigheter för vissa branscher inom djurhållningen riskerar att leda till igenväxta landskap, nedlagda företag och en utarmad landsbygd. Lönsamma verksamheter väljer i dag att flytta utomlands till länder med dålig djurhållning, sämre miljöhänsyn och kontroll än i Sverige. I många andra länder saknas exempelvis kontrollprogram och hård lagstiftning inom djuromsorg.

Sverige bör istället upprätthålla sin världsledande position som föredöme och stimulera ytterligare utbyggnad av landsbygdsföretag och gröna näringar. För ungdomsjobb, för tillväxt, för export och för glesbygden krävs en lagstadgad näringsfrihet och en tydlig markering mot civil olydnad.

 

 

Åsa Coenraads (M)