Motion till riksdagen
2017/18:2904
av Edward Riedl (M)

Public service och onlinetjänster


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ett införande av ett separat regelverk för public service-företagens affärer med onlinetjänster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med anledning av att det ligger i public service-uppdraget att tillhandahålla sändningar av tv-program i marknätet – via vanliga tv-apparater – och även numera att sända tv online ligger konkurrensen som SVT utgör på Facebook i en gråzon mot övriga aktörer gällande nyhetsrapportering.

SVT har exempelvis betalat för Facebookannonser som riktas direkt mot Sportbladets följare. Förutom Facebook har SVT även initierat ett samarbete med Google där Google, genom den nya tjänsten AMP, Accelerated Mobile Pages, – precis som Facebook – lockar innehållsproducenter att leverera till deras plattform. Det finns därmed fog för att undra om det verkligen ligger i SVT:s uppdrag att bedriva den här typen av verksamhet. Om detta anses befogat utifrån public services sändningstillstånd kan däremot en följdfråga vara om det bör följa efter ett separat regelverk.

 

 

Edward Riedl (M)