Motion till riksdagen
2017/18:2900
av Sten Bergheden och Ann-Britt Åsebol (båda M)

Avskaffad särskild löneskatt för äldre som arbetar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att avskaffa den särskilda löneskatten för personer som är 65 år och äldre, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Alliansregeringen genomförde flera reformer för att öka sysselsättningen bland äldre, med goda resultat dessutom. Den särskilda löneskatten för personer som är 65 år och äldre avskaffades och ett dubbelt jobbskatteavdrag infördes för arbetstagare som fyllt 65 år. ROT- och RUT-avdragen har bidragit till framväxten av så kallade veteranpooler.

Resultatet talar sitt tydliga språk: sänkta kostnader för att anställa och behålla äldre arbetskraft har bidragit kraftigt till att fler seniorer arbetar vidare. Det senaste decenniet har antalet över 65 år som arbetar vidare i Sverige nämligen ökat markant. Mellan åren 2005 och 2015 ökade antalet sysselsatta som är 65 år och äldre med mer än 100 000 personer, trots finanskrisen. Det handlar om närmare 180 000 personer i åldersgruppen 65–74 år.

En hel del seniorer arbetar vidare som anställda på tidigare arbetsplats, andra återfinns inom olika veteranpooler, men bland gruppen äldre finns även en stor andel egenföretagare. Under det senaste decenniet har seniorernas sysselsättningsgrad ökat från 10 till drygt 16 procent, faktum är att sysselsättningsgraden för gruppen 65–74 år ökade mer än för alla andra åldersgrupper. En mycket positiv utveckling för samhället och sysselsättningen.

Men marknadsekonomins logik fungerar också omvänt: om det blir dyrare att anställa så minskar efterfrågan på äldre arbetskraft. Och det är precis det som regeringen har gjort, nämligen höjt den särskilda löneskatten för 65 år och äldre med 6,15 procent. Detta trots att samma regering uttalat både att det behövs fler som arbetar högre upp i åldrarna och att man har jobben som prioriterad fråga. Höjd särskild löneskatt är en skattehöjning på äldres arbetsinsatser och är kontraproduktiv för att regeringen ska kunna uppfylla sina målsättningar. Den slår direkt mot egenföretagare och indirekt mot anställda eftersom arbetskraftskostnaden höjs för arbetsgivarna.

Och mycket riktigt: år 2016 sjönk sysselsättningsgraden i gruppen 65–74 år. Regeringens återinförda särskilda löneskatt för 65 år och äldre tillsammans med försämringarna av ROT- och RUT-avdragen har med stor sannolikhet bidragit till denna tillbakagång och negativa trendbrott i sysselsättningssiffrorna för äldre. 

Alla som vill och kan arbeta ska kunna göra det. Regeringens försämringar av arbetsvillkoren för seniorer är skadliga för svensk ekonomi och sysselsättningen. Den särskilda löneskatten för personer som är 65 år och äldre bör därför åter avskaffas.

 

 

Sten Bergheden (M)

Ann-Britt Åsebol (M)