Motion till riksdagen
2017/18:2896
av Tomas Tobé (M)

Utökat antal platser hos Statens institutionsstyrelse


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att öka antalet Sis-boenden och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tidsfristerna för placering vid Sis-boenden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet hemlösa ungdomar och barn ökar i Sverige, inte minst i våra storstäder. Bara i Stockholm rör det sig enligt polisen om cirka 200 personer. Det är främst nyanlända ensamkommande ungdomar från Nordafrika. Endast ett fåtal av dessa bedöms ha asylskäl och kommer att beviljas uppehållstillstånd. Majoriteten av dessa lever istället illegalt i Sverige vilket leder till stora problem.

För att upprätthålla den reglerade invandringen är det av stor vikt att de som får avslag på sin asylansökan, inte söker asyl eller på annat sätt håller sig undan asylsystemet återvänder till sitt hemland. Därför är det problematiskt att svenska myndigheter har haft väldigt svårt att genomföra ut- och avvisningsbeslut för dessa barn och ungdomar, särskilt för de som kommer från Marocko.

På senare tid har ett flertal brott i centrala Stockholm kunnat kopplas till dessa individer. Enligt polisen är vissa så unga som nio år, varför de inte kan lagföras då de inte är straffmyndiga. För att minska risken för brott bör möjligheten att placera dessa barn och ungdomar hos Statens institutionsstyrelse öka. Antalet platser på så kallade Sis-boenden bör därför bli fler och placeringarna bör ske betydligt snabbare än vad som ofta är fallet i dag.

 

 

Tomas Tobé (M)