Förslag till riksdagsbeslut
Transportstyrelsen skriver på sin hemsida att begreppet bilmålvakt används om personer som av någon anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets verkliga ägare.
Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verkliga ägare betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom den registrerade ägaren (dvs. bilmålvakten) är betalningsskyldig. Bilmålvakten betalar dock aldrig vare sig skatter eller avgifter och staten går därmed miste om stora intäkter.
Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för de fordonsrelaterade skulderna nästan 1,9 miljarder kronor i början av 2016.
Det går inte att säga exakt hur många bilmålvakter det finns i dagsläget, bland annat på grund av att det inte finns en definition på vad en bilmålvakt är och hur omfattande fordonsinnehavet måste vara.
I oktober 2016 gjorde Transportstyrelsen den senaste utsökningen ur vägtrafikregistret för att få en omfattning av företeelsen. De kom då fram till att antalet privatpersoner som inte yrkesmässigt säljer/köper bilar och som har fler än 100 bilar/lastbilar registrerade på sig var över 150 stycken. Det handlar om minst 15 000 fordon.
Det är dags att på allvar försvåra användandet av bilmålvakter vid registreringen av en bil. Ett sätt att göra det är att helt enkelt samköra registren avseende fordonsskatt och registreringen av nya fordon. Den som har en fordonsrelaterad skatteskuld över ett visst belopp ska helt enkelt inte kunna registrera ett nytt fordon innan den skatteskulden är betald. Ett annat sätt är att begränsa antalet bilar som en person kan vara registrerad på utan undantag. De som yrkesmässigt hanterar fordon, exempelvis bilförsäljare, kan då söka om undantag och slippa begränsningen.
Bilmålvakter nyttjas av personer med ont uppsåt, som inte vill ta ansvar för sitt fordon. Bilmålvakterna själva är ofta utsatta personer utan reell möjlighet att reda ut situationen. En del används rent av omedvetet som målvakter. Det är därför viktigt både för målvakternas skull och från samhällets sida mot de som nyttjar målvakter, att skärpa upp lagstiftningen. Att det i dagsläget går att beslagta fordon med skulder är en bra start, men att gå uppströms och begränsa risken att problemet uppstår är än viktigare. Regeringen bör därför skyndsamt utreda hur det ska göras svårare för bilmålvakter att registrera sig på många fordon.
Det finns också en problematik med att det krävs att ett fordon är felparkerat för att det ska kunna bortforslas. Felparkeringar är självklart en problematik, men vad som är än värre är att ett fordon som ägs av en bilmålvakt är en fara vid olyckor och annat. Om föraren inte tas på bar gärning kan olyckor, parkeringsskador och mycket undkommas, eftersom det blir målvakten som är skadeståndsansvarig. Det bör därför vara tillåtet att beslagta bilar som framförs eller är korrekt parkerade. Det ska inte bero på en felparkering om en bil med tusentals kronor i skulder ska kunna bortforslas.
Slutligen bör ägarbyte av fordon registreras digitalt. Då blir det möjligt att kontrollera personnummer, så att inte bilar registreras av påhittade personer. Det blir också möjligt att direkt flagga målvakter som inte får äga fler bilar och hindra dem från att bli ägare av fler. Det ger också bilköparen ett extra skydd och påminnelse om att han eller hon behöver försäkra bilen från övertagandet, samt kombineras också bra med de förslag kring att tydliggöra fordonsskattens betalning som undertecknad för fram i en annan motion.
Rickard Nordin (C) |
|