Motion till riksdagen
2017/18:2871
av Rickard Nordin (C)

Tryggare ekonomiska förutsättningar för familjehem


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över reglerna för att trygga de ekonomiska förutsättningarna för familjehem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Familjehem fyller en mycket viktig funktion i samhället. Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar. Föräldrarna kanske lider av någon sjukdom, har missbruksproblem eller inte kan ta hand om sitt barn av andra orsaker. Att människor vill öppna sitt hem för andra är fantastiskt och då måste också de olika trygghetssystemen fungera tillsammans med de behov som barn i familjehem har.

Familjehem som tar emot spädbarn eller andra uppdrag som kräver att de är tjänstlediga en längre period utsätts för en ekonomiskt osäker situation. Tjänstledigheten innebär att kommunen behöver kompensera familjehemmet för inkomstbortfall, familjehemsföräldrarna är nämligen inte ”förordade vårdnadshavare” och har därmed inte rätt till föräldradagar från Försäkringskassan som andra föräldrar, därav tjänstledigheten. Det är inte självklart att den sjukpenninggrundande inkomsten för familjehemsföräldern skyddas när kommunen gör så. Familjehem kan hamna i en svår situation vid exempelvis sjukskrivning eftersom Försäkringskassan inte godkänner inkomsten som sjukpenninggrundande.

En biologisk förälder som är föräldraledig har inte dessa problem, utan där är inkomsten sjukpenninggrundande. Att det ska vara andra regler för det familjehem som tar emot ett spädbarn känns varken logiskt eller rimligt, speciellt som familjehemmet gör en viktig samhällsinsats.

Det är därför rimligt att se över reglerna, alternativt Försäkringskassans tillämpning av reglerna, så att även familjehem har god ekonomisk trygghet i händelse av sjukskrivning.

 

 

Rickard Nordin (C)