Motion till riksdagen
2017/18:2860
av Rickard Nordin (C)

Minskad byråkrati i jaktfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ömsesidigt erkänna jägarexamen i Norden och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta försäljning av vildsvinskött och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I globaliseringens spår ser vi hur landsgränser allt mer suddas ut. Människor rör sig mer över gränser och bosätter sig i olika länder olika delar av sitt liv. Att flytta mellan nordiska länder är därför naturligt, speciellt som de kulturella och språkliga barriärerna är mindre.

Det finns dock fortfarande en hel del regelkrångel kvar att montera ned och även om det gjorts en hel del finns det både stora och små frågor kvar att lösa.

De nordiska länderna är relativt lika när det gäller jaktkultur, men även kring vad det finns för olika typer av vilt och biotoper tillhands. Både jakt- och teoriproven för jägarexamen är också liknande. Skillnaderna inom Sverige torde vara större än skillnaderna länderna emellan. Det är därför förvånande att det inte finns ett ömsesidigt erkännande av jägarexamen. Det är dock tillåtet att inneha jaktvapen i Sverige, utan jägarexamen, om den sökande haft tillstånd till det i hemlandet. Så det handlar inte om kontrollen över vilka som får inneha vapen.

Idag finns det möjlighet att få undantag om du som jägare ska vistas i Sverige en kortare tid, runt tre månader, men ska du vara här längre behöver du avlägga jägarexamen på nytt.

Självklart kan det finnas jaktregler som skiljer sig åt, men utforma då möjligtvis ett kompletterande test för nordiska medborgare, istället för att ställa kravet att genomgå hela utbildningen en gång till. Samtidigt är de särskiljande reglerna gissningsvis inte större än vad som särskiljer trafikregler i olika länder. Trots det är det möjligt att med svenskt körkort framföra en bil i en mängd olika länder. Till och med där det är vänstertrafik.

Det är därför rimligt att införa ett ömsesidigt erkännande av jägarexamen mellan de nordiska länderna. Det skulle både underlätta för ett utökat utbyte av jaktintresserade över gränserna, minska onödig byråkrati och frigöra tid för ansvarig myndighet att fokusera på betydligt viktigare frågor.

Med en allt mer ökande vildsvinsstam och ökade skador på skog och mark som följd är det viktigt att skjuta fler vildsvin och det är då självklart viktigt att ta hand om köttet på bästa sätt för att öka nyttan av jakten. Viltkött är miljö- och klimatsmart både ur ett produktionsperspektiv och transportperspektiv och att underlätta hantering och försäljning är därför viktigt.

En byråkratiskt problematisk situation är att den som vill ge bort eller sälja vildsvinskött måste gå via en vilthanteringsanläggning samt trikintesta köttet. Att testa det för trikiner är rimligt och viktigt, för att inte sprida sjukdom, men att det behöver gå via en vilthanteringsanläggning för att göra detsamma bör inte vara nödvändigt om försäljningen sker i liten skala. Det bör räcka att vildsvinet är trikintestat för att få ge bort eller sälja mindre kvantiteter kött.

 

 

Rickard Nordin (C)