Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förbud mot tunga oljor i Arktis och tillkännager detta för regeringen.
Albedoeffekten är en av de stora faktorerna som påverkan takten med vilken klimatet förändras. När varmt avloppsvatten når recipienten så höjs temperaturen i det vatten som tar emot städernas avlopp. Följden blir att isarna lägger sig senare och smälter bort tidigare än normalt. 90 procent av solinstrålningen reflekteras från ett islagt vatten så fort det ligger lite snö på isen. Bara tio procent av energin absorberas. En öppen sjö absorberar däremot ungefär 90 procent av den instrålande solenergin.
Motsvarande problem har vi med sotpartiklar som landar på snö och is. När dessa partiklar gör ytan mörkare så ökar absorptionen av solenergin. Mer partiklar ger en mörkare yta och en större absorption. I Nordiska rådet har sotpartiklar och klimatet redan varit en aktuell fråga.
Tjockolja eller tungolja som ofta används av fartyg på internationella vatten innehåller stora mängder svavel och ger bland annat på grund av detta stora mängder svarta sotpartiklar. Nu har danska redare gått samman med ett krav på att sådana bränslen borde vara förbjudna i de mest känsliga områdena, nämligen i Arktis. De svarta partiklarna blir som värmeelement direkt på isen.
Redarna konstaterar att prisskillnaden gör användningen av tunga oljor så lönsam att man inte kan få bort dem utan ett globalt förbud genom IMO. Utan ett globalt förbud kommer konkurrensen mellan bolagen att slå ut de som väljer att värna miljön och klimatet.
Sverige bör stödja initiativet från de Danska redarna och verka för ett totalförbud mot tunga oljor i rederiverksamhet i Arktis. Nytt till årets motion är att de norska redarna nu antagit samma krav som de danska. Regeringen bör inte bli än mer frånåkt i denna fråga utan snarast lyfta frågan dels i Nordiska rådet, dels i EU men även i förhandlingar inom IMO. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna som sin tydliga önskan.
Jan Lindholm (MP) |
|