Motion till riksdagen
2017/18:2859
av Rickard Nordin (C)

Säkrare hantering av fordonsskatt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över en ändring av inbetalningen av fordonsskatt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fordonsskatt betalas in en gång per år till staten. Det finns dock vissa problem som dyker upp vid ägarbyten under den månad som skatten ska betalas in, eftersom Transportstyrelsens it-system inte uppdateras tillräckligt snabbt.

Om skatten ska vara betald senast 31 augusti är det ägaren till bilen 1 augusti som är skattskyldig. Detta trots att vederbörande kan hinna sälja bilen innan fakturan ska vara betald. När fakturan då kommer äger person A inte bilen längre, utan det logiska är ju att köparen, person B, ska betala skatten. Om person A då slänger sin faktura slutar det hela med att person B kör en bil som får körförbud pga obetalda skatter. Person A får påminnelse på fakturan trots att hen inte ens äger bilen längre. Det är ologiskt och blir lätt att göra fel.

Ett exempel på lösning är att helt enkelt göra precis som med en hemförsäkring. Har du betalat ett års försäkring och flyttar tidigare än så återbetalas pengarna. Du tecknar sedan en ny försäkring. I fallet med bilen så betalar person A sin faktura precis som vanligt, men får återbetalning på delar av beloppet om hen säljer bilen under året. Person B får, när köpet registrerats, en faktura på skatten på resterande del av året.

Detta blir särdeles viktigt när nu fordonsskatten höjs de inledande åren. Då utgör skatten en större del av bilens driftskostnader och för att dessa ska bli verksamma incitament behöver också kostnaden läggas direkt på köparen. Därför är det viktigt att riksdagen ger regeringen i uppgift att se över inbetalningen av fordonsskatt.

 

 

Rickard Nordin (C)