Motion till riksdagen
2017/18:2855
av Rickard Nordin (C)

Säkrare regler för registerutdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkra registerutdragens giltighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan ett antal år tillbaka krävs utdrag ur brottsregistret för att få en anställning i kontakt med barn och unga. Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott. Reglerna bygger på en sammanvägning av två viktiga skyddsintressen – å ena sidan intresset av att minska riskerna för övergrepp mot barn och å andra sidan skyddet för den personliga integriteten.

I skolverkets juridiska vägledning kan följande utläsas: ”Kraven på registerkontroll gäller inte den som redan arbetar inom de verksamheter som omfattas av lagstiftningen, eller som haft anställning, uppdrag, praktik eller liknande i skolväsendet och inom ett år erbjuds en förnyad möjlighet att arbeta i samma verksamhet.

Här finns ett potentiellt problem och kryphål. Att personal som är tillsvidareanställd inte ska behöva visa upp nya intyg varje år känns givet. Det som däremot står efter kommatecknet (”eller som haft anställning, uppdrag, praktik eller liknande i skolväsendet och inom ett år erbjuds en förnyad möjlighet att arbeta i samma verksamhet”) kan bli problematiskt.

Texten kan tolkas som att du t.ex. har ett vikariat under en månad eller en ännu kortare tid. Därefter kan det gå elva månader och du får ett nytt vikariat utan att behöva visa nytt utdrag. Det utdrag du visade då kan redan vid det första tillfället vara närmare ett år gammalt. Så kan en person fortsätta relativt länge utan att behöva visa utdrag, och skyddet mot barn och ungdomar blir underminerat. 

Det är därför lämpligt att skärpa reglerna kring registerutdrag och stärka stödet för barn och unga.

 

Rickard Nordin (C)