Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bredda synen på kompetens och utverka riktlinjer för validering av icke-formellt och informellt lärande och tillkännager detta för regeringen.
I en rekommendation från EU sägs att medlemsstaterna senast 2018 ska inrätta arrangemang för validering av icke-formellt och informellt lärande. Trots uppmaningen har Sverige gjort alldeles för lite. Validering stannar ofta vid yrkesspecifika kunskaper och branschmodeller.
Det är otroliga mängder kunskap som civilsamhället bygger upp varje år. Det handlar om ledarerfarenheter från scoutrörelsen, konferens- och budgetkunskaper i ungdomsorganisationer och mycket mer. Det finns studier som visar att e-sportande och dataspelande personer presterar bättre på jobbet och utvecklar förmågor som samarbete och logiskt tänkande bättre än andra. Trots det är det svårt att få kunskaperna validerade och översatta till verkligheten på arbetsmarknaden. Det är ett reellt problem som skapar onödiga trösklar för unga och utrikes födda att få sitt första jobb.
I flera andra länder finns redan mycket av det här på plats. Det räcker att gå till vårt grannland Finland, eller exempelvis Storbritannien där civilsamhället dessutom varit en del i att bygga upp strukturerna för valideringen.
Det regeringsuppdrag som Myndigheten för yrkeshögskolan fått, att ta fram kriterier och riktlinjer för validering av reell kompetens, inkluderar idag inte validering av icke-formellt eller informellt lärande. Här finns stora vinster att göra om synen på vad unga och nyanlända utrikes födda har för kompetens och kunskap skulle breddas.
Det är därför rimligt att ge uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, att i samverkan med Arbetsförmedlingen och Myndigheten för yrkeshögskolan, verkställa Europeiska rådets rekommendation. Med fler verktyg och bättre ramverk för matchning på arbetsmarknaden kan fler få chansen att växa genom civilsamhället till en anställning.
Rickard Nordin (C) |
|