Förslag till riksdagsbeslut
Numera flyttar vi runt mer – både inrikes och till viss del även utrikes – än för några decennier sedan. Unga människor har under de senaste tio åren ofta bott på ett par olika adresser. En del flyttar utomlands ett tag och återvänder sedan, och i storstäderna finns en omfattande andrahandsuthyrning. Mot denna bakgrund är det viktigt att folkbokföringsreglerna och tillämpningen av dem fungerar väl, men tyvärr är det inte alltid så i dag. Det har skett förbättringar i denna fråga exempelvis genom att man nuförtiden kan spärra sin adress. Detta innebär att en adressändring godkänns bara genom användandet av e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster.
Nyligen uppmärksammade SVT Nyheter att en person, av allt att döma av ett misstag, varit folkbokförd i statsministerns bostad i Sagerska palatset. Det finns av allt att döma problem i den svenska folkbokföringen. Exempelvis lyckades en reporter från SVT:s samhällsprogram Dold folkbokföra sig, tillkalla låssmed och ta sig in i förre överåklagarens lägenhet förra hösten. Det räckte med att reportern ringde till Skatteverket, satte upp en klisterlapp på dörren och visade upp sitt folkbokföringsbevis för låssmeden som sedan släppte in reportern i lägenheten.
Det är alltså möjligt för personer att stå skrivna hemma hos personer som är helt omedvetna om detta och till råga på allt komma in i lägenheten. När en familj flyttar till en ny adress kan det förekomma att andra personer redan är skrivna på nya adressen. Problemet är att den nya ägaren eller hyresgästen sällan informeras om detta. Skatteverket påbörjar visserligen i en hel del fall en boutredning för att slå fast var tidigare hyresgäst bor nu, men sådana utredningar är ofta tidskrävande. Tack vare att man numera måste ange lägenhetsnummer har förvisso folkbokföringen blivit bättre och mer rättssäker. Men likväl kan väldigt många stå skrivna på en och samma lägenhet.
Problemen som kan uppstå vid folkbokföring och adressändring är inte bara ett besvär för de människor som verkligen bor där de är folkbokförda, utan dagens regler medför även ett hinder för myndigheterna i deras arbete. Dagens situation kan t o m leda till att polisen stormar en bostad i jakt på en kriminell och istället skrämmer upp en barnfamilj.
Dessa exempel visar med all tydlighet att det är angeläget med en översyn av reglerna kring folkbokföring och adressändring så att misstag undviks och falska adressändringar uppdagas.
Lars-Arne Staxäng (M) |
Margareta Cederfelt (M) |