Motion till riksdagen
2017/18:2804
av Aron Modig m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2017/18:10 Vissa socialförsäkringsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ytterligare förändringar av reglerna för överföring av premiepensionsrätt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den aktuella propositionen innehåller tre förslag till mindre förändringar inom ramen för socialförsäkringssystemen. Bland annat föreslås att reglerna för överföring av premiepensionsrätt ska förenklas.

Den som är gift eller har en registrerad partner kan i dag välja att föra över sin pensionsrätt för premiepensionen till sin maka, make eller registrerade partner. För att föra över premiepensionsrätt krävs en anmälan till Pensionsmyndigheten, där denna ska göras skriftligen av makarna gemensamt och ha kommit in till myndigheten senast den 31 januari det år fr.o.m. vilket överföringen ska börja gälla. I propositionen föreslås nu dels att endast den make som överför premiepensionsrätt ska behöva anmäla överföringen, dels att anmälan ska kunna göras elektroniskt och dels att tidpunkten för möjligheten att anmäla överföring av premiepensionsrätt ska senareläggas från den 31 januari till den 30 april för att ligga efter utskicken av de orange pensionskuverten och självdeklarationerna.

Förslagen är en del av Pensionsgruppens långsiktiga handlingsplan för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner. Kristdemokraterna är en del av Pensionsgruppen, värnar pensionsöverenskommelsen och står bakom pensionssystemet. Partiet välkomnar följaktligen de nu föreslagna förändringarna. Däremot vill Kristdemokraterna med denna följdmotion tillkännage för regeringen de ytterligare förändringar av reglerna för överföring av premiepensionsrätt som partiet förespråkar.

I rapporten Jämställda pensioner? (Ds 2016:19), som också tar sin utgångspunkt i Pensionsgruppens projekt kring jämställda pensioner, konstateras bl.a. att om alla gifta män skulle föra över sin premiepensionsrätt skulle det totala pensionsgapet minska kraftigt. Samtidigt är det ett faktum att det av de ca 2 miljoner parförhållanden som har möjlighet att föra över premiepensionsrätt bara är drygt 10 000 som de facto gör det. Överföringen sker i mycket dominerande grad från män till kvinnor.

Kristdemokraterna menar att jämställdhetsskäl talar starkt för att grundregeln ska vara att makar och registrerade partner automatiskt ska dela lika på den intjänade premiepensionsrätten så länge de har barn som inte har fyllt tolv år och att de som vill frångå denna regel aktivt ska behöva begära detta. Partiet menar därutöver att den nedjustering av värdet av pensionsrätten – för tillfället med 6 procent – som görs i samband med överföringen bör slopas. Skälet för detta är att ytterligare uppmuntra överföring av premiepensionsrätt.

Avslutningsvis välkomnar Kristdemokraterna att Pensionsgruppens handlingsplan för jämställda pensioner också innehåller ett förslag om att utvidga möjligheten att föra över premiepensionsrätt till att även gälla sambor. Detta förslag kommer att presenteras senare. I det läge det förverkligas menar Kristdemokraterna att samma förutsättningar som ovan föreslås gälla för makar och registrerade partner med barn som inte fyllt tolv år också ska gälla sambor med barn i samma åldrar.

 

 

Aron Modig (KD)

 

Jakob Forssmed (KD)

Caroline Szyber (KD)

Larry Söder (KD)

Désirée Pethrus (KD)

Robert Halef (KD)

Penilla Gunther (KD)