Motion till riksdagen
2017/18:2778
av Emma Hult (MP)

Specialiserad världsutställning med fokus på hållbar samhällsbyggnad


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör ansöka om att få anordna en specialiserad världsutställning med fokus på hållbar samhällsbyggnad och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse en nationell samordnare med uppdrag att tillsammans med relevanta aktörer bistå regeringen inför och under ansökningsprocessen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland inom innovation och hållbar utveckling. Förutom tekniskt kunnande och nyskapande design är vårt lilla land också känt för framgångsrikt hållbarhetsarbete i både offentlig sektor och inom privata företag. I Global Innovation Index har Sverige hamnat näst högst av alla länder i tre av de sex senaste mätningarna. När det gäller hållbarhetsfrågor har Sverige ett mycket starkt renommé och hamnar ofta i topp i rankningar som kopplar till miljöfrågor, social jämlikhet samt politiskt ledarskap och delaktighet.

Svenska innovationer inom hållbar utveckling har underlättat utbyggnaden av solenergi i utvecklingsländer, renat och återvunnit vatten genom supereffektiva duschar eller omvandlat spillvärme från industrier och fartyg till elektricitet. Exemplen är många och värda att uppmärksammas både inom och utanför Sverige, samtidigt som vi har mycket att lära av andra länder.

Trots att många kommuner fortfarande uppger att de har bostadsbrist byggs det som aldrig förr ute i landet. Bara i år förväntas det påbörjas byggandet av 74 000 bostäder och minst lika många är beräknade nästa år varav en stor del är lägenheter. Detta är en bra möjlighet att inte bara bygga bort det eftersläpade bostadsunderskottet, utan att också visa på hur samhällen kan planeras och designas för att bättre leva upp till de globala hållbarhetsmålens olika hållbarhetskriterier. För lika viktigt som att lösa bostadsbristen är det att skapa attraktiva och kvalitativa boendemiljöer och en infrastruktur som kan bestå under lång tid framöver. Här handlar det bland annat om att använda byggtekniker och material som minimerar miljö- och klimatpåverkan och design som både är estetiskt tilltalande och samtidigt tar mindre resurser och yta i anspråk. Det är därför viktigt att utställningen belyser hur redan exploaterade områden kan växa och utvecklas på ett hållbart sätt, såväl inom större som mindre städer och i orter utanför staden.

Specialiserade världsutställningar, på engelska ”Specialised Expos”, har arrangerats sedan 1988 och är en mindre och mer specifikt inriktad variant av Expo. De är globala evenemang med syfte att presentera lösningar på olika utmaningar för mänskligheten, såsom havsskydd i Yeosu, Sydkorea, 2012 eller nu senast i år på temat framtidens energi i Astana, Kazakstan. Ambition är densamma som för en ordinarie Expo men tillställningen är mindre och deltagarländerna bygger inte sin egen paviljong utan kan anpassa ett utrymme som arrangören tillhandahåller. Utöver uppvisande av tidstypisk arkitektur innehåller utställningarna ofta flera workshops, symposier och konferenser. Det genomsnittliga antalet besökare under utställningens tre månader är fem miljoner, men uppåt tio miljoner har förekommit.

Mot bakgrund av detta bör Sverige anordna en internationell utställning för hållbar samhällsplanering. Genom att samla några av våra egna och andra länders främsta innovationer inom hållbarhet kopplat till arkitektur, infrastruktur och byggteknik skulle Sverige få en tydligare röst och bli en pådrivande internationell kraft och ett föregångsland i strävan att skapa en ekologisk hållbar samhällsutveckling. Regeringen bör så snart som möjligt skicka in en ansökan om att få arrangera en specialiserad Expo, till International Exhibitions Bureau i Paris. Ett första steg är att utse en nationell samordnare som tillsammans med byggsektorns olika aktörer och intresseorganisationer inom ramen för ovanstående tema identifierar lämpliga platser, datum och konkret innehåll samt föreslår olika organisatörer för utställningen. En ansökan om att anordna en specialiserad Expo måste skickas in mellan fem och sex år innan utställningen är tänkt att äga rum.

 

 

Emma Hult (MP)