Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om det rimliga i införandet av en punktskatt på sockersötade läskedrycker och tillkännager detta för regeringen.
Övervikt och fetma har under lång tid varit ett växande problem i hela västvärlden, inklusive Sverige. En av de största källorna till övervikt och diabetes är den stora konsumtionen av sockrade läskedrycker, särskilt när det gäller unga människor.
Erfarenheterna från många länder är att information om kost och motion inte är tillräckligt för att bryta utvecklingen. Mycket talar för att ekonomiska styrmedel, dvs. prishöjningar, är nödvändiga. På flera ställen i världen har det införts skatter på sockrade läskedrycker. Tre av dem är Mexiko och Frankrike och staden Berkeley i Kalifornien, USA. Skatt på sockrade drycker är en av flera åtgärder som rekommenderas av FN:s världshälsoorganisation WHO, för att få bukt med den globala epidemin av fetma hos barn som utvecklats under de senaste 20 åren.
Berkeley införde i mars 2015 en skatt på 1 cent/oz sockrad läsk, ungefär 9 öre/3 ml, vilket motsvarar ungefär 3 kr per liter läsk eller 1 kr per 33 cl burk. Konsumtionen av sockrade läskedrycker hade åtta månader efter beslutet om skatten och fyra månader efter dess införande minskat med 21 procent. Under samma tid hade motsvarande konsumtion i Oakland och San Francisco, två jämförbara städer i samma geografiska område (där skatten var oförändrad), ökat med 4 procent. Allt talar därför för att införandet av skatten var orsaken till minskningen av konsumtionen.
I Mexiko infördes år 2015 en skatt på en peso, ungefär 44 öre, per liter läsk. Ett år efter införandet hade konsumtionen av sockrade läskedrycker där minskat med ungefär 12 procent. I Frankrike infördes år 2011 en skatt på sockrade läskedrycker med 0,11 euro (ungefär en krona) per 1,5 liter dryck och efter två år hade konsumtionen minskat med 7 procent. I år annonserade dessutom Storbritanniens regering att man avser att införa en skatt på sockrade drycker med en total sockerhalt på över fem gram per 10 cl. Målet där är att livsmedelsproducenter ska minska sockret i mat och dryck med 20 procent de kommande fem åren.
I Sverige har vi under många år haft mycket goda erfarenheter av höga punktskatter på tobak och alkohol, som ett sätt att hålla nere konsumtionen. Utöver de internationella erfarenheterna talar dessa svenska erfarenheter av skatter på tobak och alkohol för att en punktskatt på sockrade läskedrycker skulle vara ett effektivt sätt att minska konsumtionen. Mycket talar också för att storleken på skatten har stor betydelse. Berkeley, med den klart högsta skattesatsen, fick den klart största sänkningen av konsumtionen av de beskrivna exemplen.
Stefan Nilsson (MP) |
|
Niclas Malmberg (MP) |
Annika Lillemets (MP) |