Motion till riksdagen
2017/18:2740
av Jenny Petersson (M)

Avskaffa preskriptionstiden för sexbrott mot barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att avskaffa preskriptionstiden för sexualbrott mot barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mörkertalet när det kommer till sexbrott mot barn är med all sannolikhet stort. Barn som utsätts för grova övergrepp tvingas leva med det resten av livet. Det kan dröja långt in i vuxen ålder innan man orkar, vågar eller får möjlighet att bearbeta händelserna och i sin tur vilja anmäla dem. Många gör det aldrig. Även om en anmälan görs är det ofta alldeles för sent enligt svensk lag och inte säkert att förövaren hinner få sitt straff. En förövare går fri. Det har uppmärksammats att misstänkta för grova sexualbrott har sluppit undan rättegång genom att lyckats hålla sig gömda så länge att preskriptionstiden har hunnit gå ut.

Ett av de vallöften som Socialdemokraterna gav innan valet 2014 var att slopa preskriptionstiden helt på sexualbrott mot barn. Justitieminister Morgan Johansson har tillsatt en utredning som ska utreda huruvida man bör avskaffa eller förlänga preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga brott mot barn. Att förlänga preskriptionstiden räcker inte, det skjuter bara problemet framåt ytterligare och många förövare kommer fortsatt undan rättvisan. Att slopa preskriptionstiden helt för denna typ av brott vore mer rimligt och rättvist i ett land som Sverige.

Barn har rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp, om det i värsta fall sker så måste de kunna få upprättelse oavsett när i livet de väljer att anmäla.

Mot bakgrund av detta bör regeringen ta bort preskriptionstiden för sexualbrott mot barn.

 

 

Jenny Petersson (M)