Motion till riksdagen
2017/18:2738
av Jenny Petersson och Katarina Brännström (båda M)

Danstillstånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa kravet på danstillstånd senast riksdagsåret 2017/18 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige 2017 kan en pub- eller restaurangägare som saknar danstillstånd straffas om gästerna spontant reser sig och dansar till musiken.

Under våren 2016 uppmanade riksdagen regeringen att se till att tillståndskravet slopades. Men sedan dess har ingenting hänt för att ändra eller avskaffa danstillståndet i ordningslagen. Det verkar inte finnas någon ambition eller tidsplan från regeringens sida. Regeringen borde ta mer seriöst på tillkännagivandet ifrån Sveriges riksdag och se till att verkställa majoritetens beslut. Regeringen har tidigare blivit uppmärksammad på att frågan inte rör på sig. Men inget händer och inga svar ges på när danstillståndet kommer att avskaffas, detta trots skriftliga frågor och ett tillkännagivande som ligger och dammar på någons hylla.

Kravet på danstillstånd finns i ordningslagen sedan 1956. Det var då danstillställningar, alkoholkonsumtion och okontrollerade möten mellan unga män och kvinnor som låg bakom införandet av tillståndet, vilket som tur var inte hör till vår tids moralpanik. Danstillståndet är byråkratiskt, onödigt och förlegat. Om vi ska vara ett föregångsland för demokrati och mänskliga rättigheter men också förespråka vikten av ett hälsosammare liv kan inte saker som detta ligga och släpa efter. En enig riksdag vill avskaffa danstillståndet. Därför bör riksdagen tillkännage för regeringen att kravet på danstillstånd bör avskaffas omgående.

 

 

Jenny Petersson (M)

Katarina Brännström (M)