Motion till riksdagen
2017/18:2716
av Hans Hoff (S)

Insatser mot penningtvätt


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket kring penningtvätt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt beräkningar från Finansinspektionen tvättas kriminellas pengar för mångmiljardbelopp rena i det svenska banksystemet varje år. Pengarna kan komma från exempelvis knarkhandel eller prostitution och användas bland annat för att finansiera terrorism. Att svenska banker hjälper den grova organiserade brottsligheten att göra dessa pengar legala strider mot svensk lagstiftning.

Nyligen avslöjades att Danmarks största långivare, Danske Bank, varit inblandad i en omfattande penningtvättskandal mellan 2012 och 2014 med bas i Azerbajdzjan. Motsvarande 23 miljarder svenska kronor slussades ut till Azerbajdzjan från banken via en fond. Avslöjandet aktualiserar vikten av tydliga regelverk och kraftfulla åtgärder för att förhindra penningtvätt.

Om en bank inte följer eller grovt åsidosätter gällande lagstiftning har Finansinspektionen möjlighet att dra in en banks bankoktroj . Detta borde givetvis göras när en bank inte följer gällande lag om penningtvätt. Det har dock visat sig att lagstiftningen inte är tillräckligt tydlig så att Finansinspektionen kan vidta denna åtgärd när en bank struntar i penningtvättslagstiftningen.

Regeringen bör därför överväga att agera för att tydliggöra för Finansinspektionen, genom lag eller på annat sätt, att en förutsättning för att en bank ska få bedriva verksamhet i Sverige är att man följer gällande lagar och om så inte sker dras tillståndet in.

 

Hans Hoff (S)