Motion till riksdagen
2017/18:2714
av Teresa Carvalho och Hans Ekström (båda S)

Om statens fastigheter utomlands


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om svenska fastigheter utomlands och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens fastighetsverk äger och förvaltar tusentals fastigheter, främst i Sverige naturligtvis, men även exempelvis ambassadbyggnader utomlands. Ofta är det fastigheter som kombinerar ambassad med tjänstebostäder och annan verksamhet som utgör en bas för svenskknuten aktivitet och närvaro, som samfällt bidrar till att upprätta bilden av Sverige.

Det är inte enbart positivt av praktiska skäl att staten många gånger äger och förvaltar dessa fastigheter. Det finns också ett särskilt värde i att värna och vårda egendom utomlands. Det kan handla om anrika och kulturhistoriskt intressanta byggnader som är att betrakta som en del av det svenska kulturhistoriska arvet; en del av det svenska familjesilvret. I det svenska fastighetsbeståndet utomlands återfinns unika arkitektoniska sevärdheter av svenskt intresse att bevara och inte gå oss ur händerna. Även om varje fastighet värderas enskilt bör det ackumulerade värdet beaktas, liksom det värde utöver det rent finansiella som finns knutet till respektive fastighet. Det kan vara kulturhistoriska värden eller mervärden där fastigheten fungerar som stödjepunkt för svensk närvaro och svenskt kulturliv utomlands.

Därför vill vi uppmana regeringen till varsamhet med svenska fastigheter utomlands. Att inte falla för eventuella dagsaktuella frestelser att sälja utan särskilda skäl, utan att ta sin utgångspunkt i att bevara och behålla.

 

Teresa Carvalho (S)

Hans Ekström (S)