Motion till riksdagen
2017/18:2708
av Jenny Petersson (M)

Förbättrad tillämpning av strandskyddslagstiftningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en förbättrad tillämpning av strandskyddslagstiftningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett levande Sverige är viktigt, människor ska kunna bo och leva i hela Sverige. Det måste bli mer attraktivt att bosätta sig på landsbygden. Bland annat ska det gå att enklare bygga nära vatten.

Strandskyddet har en viktig betydelse när det gäller att trygga förutsättningar för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda villkor för djur- och växtliv. Det finns tyvärr exempel ifrån halländska kommuner där strandskyddet och det utökade strandskyddet utgör hinder för utveckling av bostadsbyggande vid attraktiva strandnära lägen. Om myndigheterna väljer att utöka ett strandskydd är de skyldiga att tydligt motivera varför. Trots detta saknas ofta tydliga motiveringar för områden som utvidgas, liksom bedömningar av hur enskilda påverkas. Länsstyrelsernas agerande är rättsosäkert. Ett beslut om att utöka detta starka skydd måste vara ordentligt grundat. Regeringen måste se till att länsstyrelsernas motiveringar till utökade strandskydd granskas. Sverige ska ha en levande landsbygd med möjlighet att utvecklas. Sverige behöver fler jobb, fler bostäder, tillväxt och utveckling, inte mer byråkrati.

De nu gällande strandskyddsbestämmelserna är desamma i hela landet, oavsett hur tät- eller glesbebyggt området är, hur gott det är om sjöar och vattendrag eller vilka naturtyper, biotoper eller arter som finns i området. Den skyddade strandzonen omfattar både land och vatten, inklusive miljön under vattenytan, och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Länsstyrelsen kan dessutom utvidga zonen upp till 300 meter. En utvidgning till 300 meter innebär inte sällan att hela eller stora delar av fastigheter och verksamheter hamnar inom strandskydd. Det blir avsevärt svårare att exempelvis bygga om, bygga nytt och att generellt sett använda marken på det sätt som krävs för att utveckla verksamheterna.

När alliansregeringen ändrade strandskyddsreglerna 2009 och 2010 var syftet att främja utvecklingen i landsbygdsområden med god tillgång till stränder, men också att öka det lokala och regionala inflytandet. I den nya lagstiftningen ingick flera delar.
LIS-områden skulle kunna pekas ut där utveckling kan ske. En översyn av det utökade skyddet skulle göras och där ställdes detaljerade krav i fråga om beslut om ett utökat skydd.

Reglerna har dock inte fått det genomslag som det var tänkt – tvärtom så hindras stora delar av Halland och andra delar av vårt land från bebyggelse. Bland annat har de regionala länsstyrelserna tolkat reglerna olika, vilket har inneburit svårigheter för kommuner som vill tillåta byggande och markägare som vill investera i ett hem.

En förbättrad tillämpning av strandskyddslagstiftningen behövs och detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Jenny Petersson (M)