Motion till riksdagen
2017/18:2705
av Jenny Petersson (M)

Konkurrenskraftig life science-sektor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja klimatet för life science-sektorn i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över vilka styrmedel som kan användas för att i än högre grad främja life science inom näringslivet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har goda förutsättningar att bli en ledande life science-nation.

Life science handlar om att utveckla nya medicinska innovationer som kan förbättra människors hälsa och välmående, samt göra dessa tillgängliga för behövande patienter. Därför har life science-branschen stor betydelse inte bara för den svenska samhälls­ekonomin, utan även för patienter i svensk hälso- och sjukvård.

Sverige tappar fart – i en analys genomförd av Innovation Union Scoreboard 2015 lyfts Sverige fram som innovationsland i EU. Framgångsfaktorerna är bland annat ett resultat av Sveriges näringsstruktur som kännetecknas av avancerade näringar, vilket bidrar till höga nivåer i flera innovationsindikatorer. Trots den höga rankningen inom innovation har olika undersökningar samtidigt visat att Sverige tappat i position som life science-nation. Det handlar till exempel om tapp i kliniska läkemedelsprövningar i jämförelse med andra länder. Även när det kommer till introduktion av nya läkemedel och behandlingar i vården halkar Sverige efter andra europeiska länder. Den interna­tionella konkurrensen är hård; trots att regeringen har en uttalad ambition om att vi ska bli en starkare life science-nation finns en bristande insikt från regeringens sida om hur akut situationen faktiskt är. Många länder går snabbt framåt och gör stora investeringar inom life science. Vi måste snabbt skapa bättre konkurrensfördelar.

Detta är en oroande utveckling. För att klimatet i Sverige för life science-företag ska fortsätta vara konkurrenskraftigt på den globala marknaden måste politiken bland annat ta ett tydligare grepp om hälso- och sjukvårdens användning och utvärdering av innovationer. Det behövs långsiktiga spelregler och tydlighet från politiken för att den svenska life science-sektorn ska kunna utvecklas och växa. 

Ett betydande ansvar vilar på landsting och regioner, men staten har samtidigt ett ansvar för att i styrning av myndigheter tydliggöra hur processer och arbetssätt kan förbättras så att detta ökar incitamenten att främja life science-branschen. Lyckas Sverige bestå som ledande life science-nation innebär det både fördelar för samhället i stort och för patienters framtida tillgång till en vård i världsklass.

 

 

Jenny Petersson (M)