Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla förslag till vinstbegränsning utifrån Ilmar Reepalus utredning bör avslås och tillkännager detta för regeringen.
Förslag och den utredning om vinstbegränsning i välfärden som presenterats är ett starkt hot mot valfrihet och företagande i Sverige. Det skulle innebära en socialisering och monopolisering inom två viktiga sektorer och ta bort möjligheten att få välja skola eller omsorg. Det skulle endast finnas några enstaka stora företag eller koncerner som skulle ha råd att fortsätta. Men förmodligen skulle intresset försvinna helt för att driva företag med dessa dåliga premisser.
Att räkna på operativt kapital slår mycket hårt mot de små och medelstora företag som finns inom skola och omsorg. Det handlar inte om vinst på omsättningen utan om något annat. Operativt kapital handlar om kapital satsat i investeringar. Förutom aktiekapital och upplånat kapital är det maskiner, lokaler, fordon och annat. Sådant som till exempel industriföretag ofta har.
Här kommer problemet för välfärdsföretagen. De har sällan något operativt kapital att tala om. De flesta hyr sina lokaler, personalen är deras främsta resurs och de har inga dyra maskiner. För 80 procent av välfärdsföretagen skulle förslaget innebära att vinsten i realiteten begränsas till mellan 0 och 2 procent. För 25 procent av de påverkade välfärdsföretagen är det operativa kapitalet till och med mindre än noll. De har alltså högre rörelseskulder, såsom löneskatter för de anställda, än rörelsetillgångar. Den tillåtna vinsten för dem blir alltså 7 procent av mindre än noll. Det blir noll i vinst som tillåtet och då återstår endast konkurs.
Skulle förslagen utifrån Reepalus utredning bli verklighet står det offentliga samhället inför utsikten att behöva ta över 4 000 skolföretag med 340 000 elever och 12 000 vårdföretag med bland annat 23 miljoner årliga läkarbesök. Alla förslag i denna riktning bör riksdagen avslå.
Katarina Brännström (M) |
|