Motion till riksdagen
2017/18:2700
av Katarina Brännström (M)

Skydda de småskaliga vattenkraftverken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nya regler ska utformas så att miljömål, äganderätt, energiproduktion och kulturhistoriska hänsyn förenas på ett hållbart och rättssäkert sätt utifrån olika vattenkraftsanläggningars förutsättningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De små vattendrivna kvarnarna, sågverken och elkraftverken är en viktig del i den levande kulturmiljö vi värnar på landsbygden. Dessa är dessutom viktiga för energiförsörjningen i landet. Nu kommer många av dessa småskaliga vattenkraftverk att försvinna och många kulturmiljöer att förstöras på grund av hårdare regler kring miljöhänsyn. De gamla vattendomarna och drift enligt gammal hävd riskerar att vara ogiltiga.

Sveriges och länsstyrelsernas hårda tillämpning av EU-regler försvårar avsevärt möjligheterna för tillstånd och fortsatt drift. I hela landet finns det drygt 2 000 mindre kraftverk, och många av dessa har fått ett föreläggande. Det här grundar sig i EU:s vattendirektiv från år 2000 där det står skrivet att alla vattendrag ska uppnå en god ekologisk status till år 2021. Dit räknas inte ett vattendrag med småskalig vattenkraft. Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kontrollera att ägarna till dessa små kraftstationer har rätt tillstånd för sin verksamhet.

För att få ett nytt tillstånd så behöver oftast kraftverket byggas om och anpassas till de nya reglerna. Att få nya tillstånd kan kosta en halv miljon kronor förutom själva ombyggnaden av anläggningen. Det kan då handla om att bygga så kallade fauna­passager där fisken och andra vattenlevande organismer kan passera utan att dödas i vattenturbinen. Det är rimligt att småskaliga vattenkraftsutövare ska kunna lägga pengar på effektiva miljöförbättrande åtgärder i stället för administrativa kostnader för tillståndsprövningen.

Energiöverenskommelsen slår tydligt fast vattenkraftens stora betydelse för omställningen till ett hållbart elsystem. Särskilt positivt är att reglerna för tillståndsprövning ska förenklas så långt som möjligt.

 

 

Katarina Brännström (M)