Motion till riksdagen
2017/18:2699
av Katarina Brännström (M)

Översyn av strandskyddet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av strandskyddet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Strandskyddet har funnits i Sverige sedan 1952. Det kom till för att skydda allmänhetens tillgång till strandområden och för att värna biologisk mångfald. Sedan 50-talet har strandskyddet hela tiden utvidgats och gäller nu generellt i hela landet.

Idag är strandskyddet 100 m och kan utökas till 300 m från strandlinjen. Strand­skyddet omfattar i stort sett varje vattendrag i hela landet; varje liten bäck eller mindre göl omfattas. I vissa kommuner finns tusentals sjöar och vattendrag men ändå stoppas nybyggen i de flesta strandnära lägen. Så lite som 10 procent av Sveriges stränder är bebyggda idag. Reglerna är så strikta att man inte kan uppföra ens en liten jaktstuga i glesbefolkade och otillgängliga områden. Dock har många dispenser och undantag gjorts i tätbefolkade områden och populära sjönära lägen och det kan vara svårt att förstå att samma lag gällt i Stockholms skärgård som i Smålands inland. Det är beklagligt att sådant godtycke och olika bedömningar fått förekomma.

År 2009 beslutade riksdagen om lättnader i regelverket för att göra det enklare att bygga i sjönära lägen i så kallade utvecklingsområden. Så blev det tyvärr inte. Därför fick Boverket och Naturvårdsverket i uppdrag att presentera förslag för att främja landsbygdens utveckling. De lättnader som föreslagits är få och av mindre karaktär och medför ett krångligt förfarande. Särskild prövning måste göras av länsstyrelsen och många länsstyrelser gör mycket mer strikta bedömningar i strandskyddsfrågor än vad regelverket kräver.

Om det ska kunna bli en utveckling av landsbygden och gå att få fram mer bostäder i attraktiva lägen måste en lagändring genomföras. Ett strandskydd som bättre harmonierar med landsbygdens olika förutsättningar och behov för att kunna utvecklas och finnas kvar. En större flexibilitet och ett ökat inflytande för kommunerna är viktigt i denna process. Möjligheter till dispens och undantag måste finnas.

 

Katarina Brännström (M)