Motion till riksdagen
2017/18:2698
av Katarina Brännström (M)

Rätten att förbjuda tillträde i butiker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa möjlighet för domstol att utfärda tillträdesförbud av notoriska brottslingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stölder och ringa stöld är stora problem för de allra flesta butiker i Sverige. Allt mer våld och råare metoder används för att komma över pengar och värdesaker. Dessa stölder skadar butiken ekonomiskt men framför allt skapar de en otrygghet och dålig arbetsmiljö för personalen och i många fall även för kunderna.

Handeln beräknar att det varje år stjäls för omkring fem miljarder kronor inom svensk detaljhandel – pengar som betalas av konsumenterna i form av högre priser. Om snittpriset per stulen vara är 250 kronor betyder det att det begås 20 miljoner butiks­tillgrepp varje år. Mycket görs för att minska antalet stölder och öka skyddet för personal och kunder, men det går inte att skydda sig helt. Det innebär att personal och kunder måste stå ut med att personer som tidigare stulit, varit våldsamma eller hotfulla har rätt att komma tillbaka. Återfallsförbrytarna är många men medlen att skydda sig från dessa är inte många. Arbetsmiljön blir lidande och personal kan få svårt att känna sig trygga.

Butiker anses vara platser dit allmänheten har tillträde. Domstolarna i Sverige har tolkat att lagen om olaga intrång inte gäller för butiker. Butiksägaren har alltså inte rätt att bestämma att en stökig person ska lämna lokalen. En person som upprepat trakasserar personalen eller stjäl från butikshyllorna kan inte ens av domstol förbjudas att besöka butiken.

Arbetsgivaren har skyldighet att ordna en god arbetsmiljö, vilket med nuvarande lagstiftning kan vara omöjligt, när hotfulla personer inte kan förbjudas tillträde. Medarbetare förväntas därmed stå ut med återkommande hot och trakasserier som skapar en dålig arbetsmiljö. Idag avvisas huliganer från fotbollsmatcher, och man får inte tränga in i någons hem, men att stoppa personer som begår upprepade brott i butiker är nära nog omöjligt.

Riksdagen uppmanar regeringen i ett tillkännagivande att utreda möjligheterna att införa ett tillträdesförbud till butiker för personer som upprepade gånger stjäl eller beter sig illa. Det är mycket positivt, och mer måste göras. Det är rimligt att införa tidsbe­gränsat tillträdesförbud mot de som återkommande missköter sig och begår brott i butik. Detta ska utdömas av domstol.

 

 

Katarina Brännström (M)