Förslag till riksdagsbeslut
Hot, våld och attacker mot blåljuspersonal ökar. Tyvärr har utvecklingen eskalerat så mycket att det för exempelvis ambulanssjukvården i västerort i Stockholm är vardag. Detta är helt orimligt och fullständigt oacceptabelt. Polisen har i en rapport beskrivit 53 områden runt om i landet med särskilt stora sociala problem och allvarlig kriminalitet. Räddningstjänstens och polisens arbetsvillkor i dessa områden är mycket besvärliga.
Mönsteranalyser ger vid handen att hot, våld och attacker mot ambulanssjukvården i huvudsak handlar om tre generella typer av händelser. Det handlar ofta om hot och våld där patient och anhörig är inblandade och som ambulanspersonal hamnar mitt i inom patientens hem, därtill om händelser som sker i samhället på gatan eller ett torg eller i ett köpcentrum där hot och våld ofta sker under påverkan av droger. Därutöver den sociala oro som stegvis medfört att fler och fler attacker mot blåljuspersonal äger rum.
Ordföranden för Alarm Ambulansförbundet har uttalat att patienter i flera brottsdrabbade områden får vänta längre på vård eftersom ambulanssjukvårdare måste och ska invänta poliseskort innan de tar sig fram till och in i patientens hem. Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor kräver att ambulanssjuksköterskor får ta del av aktuell information som polisen har tillgång till i samband med utryckningar till personer som bedöms vara farliga och våldsbenägna.
Det finns givetvis gränsdragningsproblem och utmaningar kring den personliga integriteten för patienten och ambulanspersonalens rätt att ta del av information som kan uppfattas kränka patientens rätt till integritet. Men nu uppfattas situationen ha urartat avseende de hot som ambulanspersonalen tvingas att utstå. I alla lägen måste personalen inom ambulanssjukvården kunna känna sig så trygg det bara är möjligt.
Rättsstaten får inte fortsätta att stå så handfallen som den gör för närvarande. De konkreta åtgärderna måste vara tydliga. I utformandet av ny lagstiftning måste all räddningspersonals personliga säkerhet väga tungt i avvägningen mellan behov av information å ena sidan och personlig integritet å andra sidan.
John Widegren (M) |
|