Motion till riksdagen
2017/18:2690
av Patrik Björck m.fl. (S)

Förändring av andelstal för enskilda vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av hanteringen av ändring av andelstal för enskilda vägar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor del av Sveriges nätverk består av enskilda vägar, som förvaltas av samfällighets­föreningar. Många av dessa föreningar är små och då kostnaderna för att hålla aktuella andelstal är höga har många av dessa inaktuella andelstal. En översyn av regelverket som sänker kostnaden för ändring av andelstal och samtidigt underlättar Lantmäteriets arbete bör övervägas.

35 000 vägsamfälligheter

Det finns 35 000 vägsamfälligheter runt om i Sverige. Dessa berör över två miljoner fastigheter, som alla har andel i skötseln och respektive fastighets andelstal används då man ska fastställa fördelningen av föreningens kostnader. En fastighets andel fastställs vid det tillfälle då andelsfördelning beslutas och en rad olika parametrar finns med i beräkningen. Det handlar om fastighetens storlek, om det är permanent eller fritids­boende med mera.

Lantmäterimyndigheten är ansvarig för såväl inrättandet som ändring av gemensamhetsanläggningar och för att andelstalen blir rättvisa och följer regelverket. Det är idag endast Lantmäteriet som kan bilda en samfällighetsförening, registrera anläggningen och fastställa andelstal. Det finns en anläggningslag från 1974 som är grunden för detta arbete.

Höga kostnader

Riksförbundet Enskilda Vägar med flera har under ett antal år påpekat att kostnaderna för att upprätthålla aktuella andelstal är för höga och att detta innebär att vi idag har ett antal vägsamfälligheter i landet där andelsfördelningen inte är relevant. Samfällig­heterna väljer dock att inte ändra i andelsfördelningen då detta många gånger innebär en större kostnad än vad vägunderhållet kostar under ett eller ibland flera år.

Det innebär att andelstalen i många samfälligheter är inaktuella och att de uppgifter som finns i fastighetsregistret om andelstal är felaktiga eller saknas helt för nya fastighetsbildningar.

Största delen av vägnätet

Större delen av det svenska vägnätet består av enskilda vägar. Det finns totalt ca 44 000 mil varav 7 800 mil får statsbidrag. Detta bidrag ska täcka delar av underhållet och innebär dessutom att vägen ska hållas öppen för allmän trafik. En kartläggning som gjorts visar att minst 5 000 lantmäteriförrättningar skulle behöva göras per år för att hålla andelstalen aktuella.

Redan idag är Lantmäteriets handläggningstider långa och utgör ett hinder, utöver de höga kostnaderna, för ett sådant arbete.

Förenkling och kostnadssänkning

Det behövs en förenkling och dessutom att kostnaderna för ändring av andelstalen sänks. En lösning kan vara att en samfällighet själv kan ändra andelstalen för de fastigheter som ingår i föreningen. Beslut om ändring skulle kunna tas på samfällig­hetens stämma med kvalificerad majoritet och beslutet ska sedan godkännas av Lantmäterimyndigheten innan registrering sker.

Detta skulle innebära att Lantmäteriets resurser kan nyttjas till mer angelägna ärenden och att handläggningstider och kostnader för andelsförändringar skulle minska drastiskt.

Vi skulle dessutom få ett register över andelsägare som skulle vara aktuellt, till nytta för såväl de enskilda inom vägsamfälligheten som myndigheten.

 

 

Patrik Björck (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Erik Ezelius (S)

Monica Green (S)