Motion till riksdagen
2017/18:2688
av Gunilla Svantorp (S)

Intensifiera arbetet med Nollvisionen mot suicid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att skapa ett nationellt kvalitetsregister som följer upp vården av suicidala personer och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att fastställa strategier för att förebygga och minska antalet psykologiska olycksfall och som systematiskt utvärderas varje år, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

2008 beslutade riksdagen att anta en nollvision mot självmord liknande den som sedan 1997 fanns i trafiken. Sedan nollvisionen i trafiken antogs har antalet döda nästan halverats, mycket till följd av förändringar i trafiksäkerhetspolitiken där utgångspunkten är och har varit att vägar, gator och fordon i högre grad ska anpassas till människans förutsättningar. Hundratals miljoner satsas också varje år på trafikforskning.

Idag sker ett dödsfall var 6:e timma i Sverige varje dag som kan definieras som ett psykologiskt olycksfall. Det betyder runt 1 500 döda per år där den vanligaste åldersgruppen är 45–64 år tätt följt av de över 65 år. För varje psykologiskt olycksfall går det dessutom 10 försök och 100 tankar.

Folkhälsomyndigheten fick 2015 regeringens uppdrag att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. Några landsting och kommuner har också beslutat om handlingsplaner för att förebygga och motverka suicid. Det är bra men mer behövs.

T ex ser man att strategier som systematiskt utvärderas varje år har haft stor betydelse för att få ner antalet dödsfall i trafiken. Det behövs även för psykologiska olycksfall. Varje år kommer mycket personal inom vården i kontakt med suicid, och på samma sätt som det finns nationella kvalitetsregister för t ex cancer, diabetes och stroke borde det finnas ett kvalitetsregister som följer upp vården av suicida personer, allt i syfte att samla kunskap och lära sig metoder för att arbeta förebyggande inom olika sektorer av samhället.

Det är nästa år 10 år sedan nollvisionen mot självmord antogs i riksdagen och vi behöver intensifiera arbetet för att förebygga och motverka suicid, allt med syftet att få ner antalet suicidförsök och dödsfall.

 

 

Gunilla Svantorp (S)