Motion till riksdagen
2017/18:2677
av Hans Ekström m.fl. (S)

Fler än två vårdnadshavare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att barn ska kunna ha fler än två juridiska vårdnadshavare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Begreppet stjärnfamiljer har under de senaste åren kommit att belysa det nya samhället och de nya familjekonstellationerna. Det är bra att människor i vårt samhälle finner samlevnadsformer som passar dem i den tid vi lever i.

Dock är det så att vi som lagstiftare emellanåt har en viss tröghet i det att verka för att förändra lagar utifrån den förändrade verklighet som råder.

Ett sådant område är frågan om fler än två vårdnadshavare till ett barn.

Vi ser allt oftare att barn som växer upp har fler föräldrar än två som engagerar sig i sina barn, tar ansvar för dem och som är centrala i barnens liv. Vi kan se det i hbtq plus-familjer. Vi kan också se det i traditionella familjekonstellationer mellan kvinna och man, där vuxna fungerar som faktiska föräldrar för barn som de de facto inte är biologiska föräldrar till.

Idag är det enbart möjligt för ett barn att ha två juridiska vårdnadshavare.

Vi som motionärer anser att nuvarande lagstiftning inte speglar den verklighet som idag råder. Vi menar att det faktum att ett barn endast kan ha två vårdnadshavare inte kan anses vara för barnens bästa.

Därför menar vi att regeringen bör överväga att lagen ändras på sådant sätt att det skall vara möjligt för barn att ha fler än två vårdnadshavare.

 

 

Hans Ekström (S)

 

Anders Österberg (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

Hannah Bergstedt (S)

Helén Pettersson i Umeå (S)

Lawen Redar (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Sara Karlsson (S)

Teres Lindberg (S)