Motion till riksdagen
2017/18:2675
av Pål Jonson (M)

Upphandling av nöt- och fläskkött i linje med svensk lagstiftning om djurhållning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att offentlig upphandling av nöt- och fläskkött från producenter som ligger i nivå med den svenska lagstiftningen om djurhållning bör uppmuntras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverige har världens mest strikta djurskyddslagstiftning för nöt- och fläskkötts­produktion. Det är bra eftersom det leder till att svenska kor och grisar påvisar ett bättre hälsotillstånd än motsvarande djur inom andra EU-länder. Det finns inget annat land inom EU som har så låg förekomst av salmonella som i Sverige och även antibiotikabehandlingen av köttdjur är den lägsta inom EU. Ju lägre användning av antibiotika, desto lägre är naturligtvis risken för utvecklandet av antibiotikaresistens hos människor.

Men den strikta djurskyddslagstiftningen skapar högre produktionskostnader för svenska nöt- och fläskköttsproducenter. Detta leder till snedvridna konkurrens­förutsättningar i förhållande till utländska producenter. Konsekvensen blir en betydande utslagning av svenska producenter samt att den nöt- och fläskköttsproduktion som sker under det striktaste djurskyddet tappar marknadsandelar.

Det är inte rimligt att offentlig upphandling av nöt- och fläskkött sker från aktörer som, enligt svensk djurskyddslagstiftning, bedriver en olaglig djurhållning. Offentlig upphandling av nöt- och fläskkött bör därför ske enligt de djurskyddsregler som ligger i nivå med den svenska lagstiftningen.

 

 

Pål Jonson (M)