Motion till riksdagen
2017/18:2672
av Gustaf Lantz (S)

Stärkt skydd för hyresgäster vid erläggande av deposition


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att analysera behovet av åtgärder för att öka hyresgästers skydd vid deponering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är vanligt att en hyresgäst erlägger en deposition vid förhyrning av bostad. Depositionen lämnas som säkerhet för eventuella kostnader som hyresvärden kan komma att drabbas av genom hyresgästens agerande i strid mot lag eller avtal.

I Sverige finns i dag inget formaliserat system för depositionsbetalningar vid uthyrning av bostäder. Dagens oreglerade system där hyresgästen betalar direkt till hyresvärden innebär en risk för att hyresvärden utan rättslig grund behåller depositionen efter att hyresförhållandet har upphört. Därutöver förblir ofta räntan oreglerad mellan parterna i de fall depositionen återbetalas.

Norge har till skillnad från Sverige ett i lag reglerat system där depositionsbeloppet sätts in på ett neutralt konto och där åtkomst av medlen kräver båda parters medgivande, en dom eller annat slutligt rättsligt avgörande. Räntan på de medel som återbetalas tillfaller hyresgästen. Boverket har förordat att ett liknande system i Sverige för att öka tryggheten och säkerheten för både hyresgästen och hyresvärden.

Regeringen bör överväga att införa ett liknande system som i Norge som ökar tryggheten för hyresgästerna och motverkar bedrägerier.

 

 

Gustaf Lantz (S)