Motion till riksdagen
2017/18:2670
av Gustaf Lantz (S)

Tidigare stöd till hyresgäster som riskerar hemlöshet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av åtgärder för att underlätta för hyresvärdar att initiera att en god man eller förvaltare utses för den som saknar förmåga att fullgöra sina förpliktelser som hyresgäst, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Vid misskötsamhet i boendet riskerar en hyresgäst att hyresavtalet upphör. Med dagens situation på bostadsmarknaden leder det ofta till hemlöshet och därmed en personlig katastrof för de berörda.

För att förebygga att en person hamnar i den situationen kan det vara avgörande att det finns ett stöd från en god man eller förvaltare. Rutiner för hyresinbetalningar och städ-eller saneringshjälp är exempel på hur en god man eller förvaltare kan underlätta situationen för den boende när det gäller att sköta sina förpliktelser gentemot hyres­värden.

Kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd har tillsyn över de gode män och förvaltare som finns i kommunen. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut.

Enligt hyreslagen är det socialtjänsten som ska underrättas vid allvarlig missköt­samhet i boendet. Hyresvärden saknar vidare talerätt gällande frågan om god man eller förvaltare.

Nuvarande ordning leder ofta till att socialtjänsten agerar för sent för att kunna rädda kvar en hyresgäst som misskött sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Hyresvärden har då ofta redan valt ett rättsligt förfarande i syfte att bli av med hyresgästen. Vid denna tidpunkt har det juridiska ombudet ofta inneburit en kostnad som bidrar till en ovilja att ge hyresgästen en chans till.

Socialtjänsten arbetar ofta utifrån att bistånd ges först som sista kvarvarande åtgärd vilket innebär att det är först när hyresgästen blivit av med bostaden och inte ordnat med annat boende som fråga om bistånd enligt socialtjänstlagen aktualiseras.

För att stärka det förebyggande arbetet mot hemlöshet bör frågan huruvida hyres­värdar kan ges bättre möjligheter att initiera ett ärende om god man eller förvaltare för en hyresgäst som brister i sin förmåga att fullgöra vad som följer av hyreslagen ses över.

 

 

Gustaf Lantz (S)