Motion till riksdagen
2017/18:2668
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Ställföreträdare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn av struktur, lagar och regler kring godmanskap och förvaltare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många i vårt samhälle har viljan men inte förmågan att själva ta hand om allt det som behövs för att klara sig i sin vardag. Man kan få en ställföreträdare i form av en god man eller förvaltare om man på något sätt är förhindrad att bevaka sin rätt eller ta hand om sig och sina angelägenheter. Möjligheten att få god man eller förvaltare är viktig för att alla människor i Sverige ska få likvärdiga rättigheter oavsett förmåga.

Eftersom en ställföreträdare är så avgörande för den enskildes välfärd samt för att det har varit svårt att rekrytera gode män eller förvaltare behövs en översyn av funktionen. Samhället är också allt mer komplext. En särskild struktur för stöd och utbildning borde utformas.

I ett antal fall har det förekommit oegentligheter där gode män har utnyttjat sitt uppdrag. Även om antalet är litet är det inte acceptabelt och det krävs en översyn för att se över de befintliga lagarna och om ytterligare insatser behövs för att stärka tillsynen. Samverkan kan vara viktigt i detta hänseende.

 

 

Teresa Carvalho (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)