Motion till riksdagen
2017/18:2641
av Lena Hallengren m.fl. (S)

Lokalisering av statlig verksamhet samt ökad statlig närvaro i Kalmar län


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lokalisering av statlig verksamhet samt ökad statlig närvaro i Kalmar län och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statlig närvaro har stor betydelse såväl för lokala arbetsmarknader som för regioners utveckling och tillväxt. Att lokalisera statliga myndigheter till olika delar av Sverige kan också bidra till att hela landets resurser och kompetens tas tillvara på ett bättre sätt.

I juni 2016 meddelade regeringen att E-hälsomyndighetens säte och delar av myndighetens verksamhet ska omlokaliseras till Kalmar. I maj 2018 ska etableringen vara fullt ut genomförd, men verksamheten i Kalmar är redan igång och ett 100-tal nya medarbetare rekryteras.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tydliga ambitioner om att få till en bättre spridning på de statliga myndigheterna och ser det som en viktig del av arbetet med att öka den statliga närvaron i hela landet. I slutet av augusti 2017 meddelade civilminister Ardalan Shekarabi att verksamhet vid ytterligare sju myndigheter omlokaliseras från Stockholms län till andra orter. Hittills är det elva myndigheter som berörs i regeringens arbete med att ta vara på kompetensen i hela vårt land, inte bara i våra storstäder. Regeringen har också som utgångspunkt att nya myndigheter i första hand bör lokaliseras utanför Stockholms län.

Kalmar län har trots allt en fortsatt mycket låg andel statligt anställda. Att E-hälso­myndigheten omlokaliseras till Kalmar är en bra början men fler placeringar av statlig verksamhet i Kalmar län skulle leda till tillväxt och utveckling och motverka den starka urbaniseringstrend som pågår. Det kan innebära ytterligare omlokalisering av myndigheter men också att den statliga närvaron i Kalmar län i form av exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och CSN inte minskar utan tvärtom ökar.

Tidigare socialdemokratiska regeringar gjorde tydliga prioriteringar som innebar att i första hand pröva om statlig verksamhet kan förläggas till Kalmar län. Vi vill att regeringen överväger möjligheterna att fortsätta pröva lokalisering av statlig verksamhet till Kalmar län i första hand.

 

 

Lena Hallengren (S)

 

Krister Örnfjäder (S)

Laila Naraghi (S)