Motion till riksdagen
2017/18:2624
av Monica Haider och ClasGöran Carlsson (båda S)

Utbetalning av ersättning till brottsoffer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att se över hur utbetalning av ersättning till brottsoffer ska se ut och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagsläget ligger det på brottsoffrets ansvar att själv ansöka om utbetalning av skadestånd som han eller hon har rätt till. Efter att fastställd dom vunnit laga kraft skickas den till Kronofogdemyndigheten, som i sin tur skickar domen vidare till brottsoffret med en fråga om myndigheten skall utreda den dömdes betalningsförmåga. Skulle betalningsförmågan vara låg hänvisas brottsoffret vidare till sitt eget försäkringsbolag och i ett senare skede eventuellt även till Brottsoffermyndigheten.

Detta förhållningssätt blir en stor börda för brottsoffret, som redan är tyngd av att ha blivit utsatt för ett brott. För att underlätta utbetalning av skadestånd till de som drabbats av brott borde det ansvaret ligga på en statlig nivå, där staten betalar ut skadeståndet direkt. Om exempelvis en statlig myndighet står för utbetalningen av skadestånd till brottsoffret, får den senare i ett vidare skede uppdrag att se till att förövaren betalar skulden till staten. Detta förhållningssätt skulle lätta på bördan för den utsatta individen, samtidigt som det skulle kunna bidra till ökad effektivitet vid utbetalning av skadestånd.

 

 

Monica Haider (S)

ClasGöran Carlsson (S)