Motion till riksdagen
2017/18:2619
av Monica Haider (S)

Screening för kvinnor över 75 år


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att Socialstyrelsen ser över på vilket sätt kvinnor över 75 år kan inkluderas i det förebyggande arbetet mot bröstcancer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Många viktiga reformer har genomförts denna mandatperiod. En av reformerna är att mammografi för kvinnor inom det nationella screeningprogrammet är avgiftsfri. Socialstyrelsens rekommendationer är att kvinnor mellan 40 och 74 år omfattas av programmet. Att kvinnor över 74 år inte ingår i screeningprogrammet beror, enligt Socialstyrelsen, på att det inte genomförts tillräckliga studier av screeningprogram för kvinnor över 75 år. Därför ingår dom inte i screeningprogrammet.

Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen hos svenska kvinnor. Viktigast i kampen mot bröstcancer är tidig upptäckt genom mammografi. Risken att drabbas av bröstcancer ökar med åren och Socialstyrelsens statistik från 1980–2011 visar att risken att drabbas är som högst mellan 65 och 85 år. Av totalt 8 000 bröstcancerfall under 2014 var nästan 2 000 av de insjuknade över 74 år.

Det är högst problematiskt att en av de större riskgrupperna inte inkluderas i det förebyggande screeningprogrammet. Risken att tumörerna upptäcks i ett senare skede av sjukdomen är överhängande och därmed är prognosen för kvinnor över 75 år som drabbas av bröstcancer sämre. Forskning visar att samma hälsomässiga fördelar som mammografi ger hos yngre kvinnor även existerar hos äldre, och tidigare upptäckt leder till bättre behandlingsmöjligheter. Regeringen bör därför verka för att kvinnor över 75 år ska inkluderas i det förebyggande screeningprogrammet mot bröstcancer.

 

 

Monica Haider (S)