Motion till riksdagen
2017/18:2618
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Satsning på ledarhundar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förstärka utbildningen av ledarhundar i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ledarhunden, vårt mest trogna hjälpmedel, är satt under stark press. Det är ekonomiskt kostsamt att ta fram ledarhundar, men ersättningen har inte ökat i samma takt. Resultatet är att kön för att få ledarhund blir allt längre.

Vi är oroade över att detta viktiga stöd successivt urholkas. Ledarhundarna ger blinda och gravt synskadade ökad frihet i vardagen, större möjligheter att vara aktiva och en bättre hälsa. I många fall är de oumbärliga för att blinda och synskadade ska kunna förflytta sig självständigt och säkert.

Redan idag är kötiderna långa och de blir ännu längre. Upp till två eller tre års väntetid kan bli regel. Sådana väntetider är inte bra för rörelse- och förflyttningshjälpmedel. Mot den bakgrunden är det glädjande att regeringen i budgetpropositionen för 2018 ökar resurserna till ledarhundar med två miljoner kronor. Mot bakgrund av de långa väntetiderna är det troligt att resurserna kan behöva ökas ytterligare kommande år. Därför bör man se över resursbehoven till ledarhundar framöver.

 

 

Roza Güclü Hedin (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Marie Olsson (S)

Patrik Engström (S)