Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att informera svenska medborgare om relationen kring alkohol och cancer och tillkännager detta för regeringen.
Konsumtion av alkohol är, efter rökning, den näst störta faktorn bakom cancersjukdomar globalt, enligt en uppskattning gjord av WHO. Ändå är det bara 23 procent av de tillfrågade i Sverige som vet att alkohol är relaterat till cancer jämfört med det vinproducerande landet Frankrike, där 57 procent av befolkningen vet att alkohol är relaterat till cancer. Detta beror främst på att Frankrike haft statliga informationskampanjer kring alkohol och cancer. Genomsnittet för kunskap om relationen mellan alkoholkonsumtion och cancer är 36 procent i alla medlemsländer.
Vi vet att alkohol kan orsaka cancer och att risken ökar ju mer man dricker. Totalt 5,5 procent av samtliga cancerfall orsakas av alkohol.
Sverige har en myndighet vars uppdrag är att samla, sammanställa, analysera och förmedla kunskap i syfte att förebygga ANDT-relaterad ohälsa (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar). Myndighetens prioritering har varit smittskydd sedan sammanslagningen av Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet till dagens Folkhälsomyndighet 2014. Det är naturligtvis ingen oviktig fråga.
Alkohol är dock en känslig fråga i det svenska samhället. Det kan exemplifieras genom ett citat av Folkhälsomyndighetens generaldirektör: ”Vi har redan en restriktiv politik. Visst kan man höja skatten, men så mycket mer kan man nog inte göra. Man kan inte bedriva tobakspolitik med alkohol. Den finns i folksjälen och folk vill ha den kvar.”
Med facit i hand vet vi att 1980-talets kampanjer för att minska tobaksbruket är en av de främsta orsakerna till minskad hjärtdöd under 2000-talet.
Varje år dör omkring 1 000 personer i Sverige av alkoholrelaterad cancer och fortsätter trenden så kommer dödligheten att öka. Sedan 2001 har de alkoholrelaterade cancerfallen ökat med 7,3 procent. I ljuset av detta borde vi även se prioriterade insatser från Folkhälsomyndigheten inriktade på information och prevention.
En ökning av cancerfallen kommer att innebära ökade kostnader för cancervården, tillsammans med de förluster i produktivitet som följer med sjukdomen. Till det kommer den ångest och det lidande som cancerdrabbade personer med familjer åsamkas. Detta kommer även att innebära en stor belastning på länders ekonomier. Därför är det viktigt att Folkhälsomyndigheten arbetar förebyggande med informativa insatser.
Thomas Strand (S) |
|