Motion till riksdagen
2017/18:2577
av Hanna Westerén (S)

Heltid som norm på hela arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att komma tillrätta med det ofrivilliga deltidsarbetet är en av vår tids stora rättvise- och jämställdhetsfrågor på arbetsmarknaden. Ungefär 200 000 personer, främst kvinnor, arbetar i dag ofrivilligt deltid. I vilken utsträckning deltidsarbetslöshet förekommer beror bland annat på arbetstagarens förhandlingsstyrka samt svårigheter att förena arbetsliv och familjeliv.

Det är nödvändigt för jämställdheten och för svensk arbetsmarknads funktionssätt att de negativa effekterna av ofrivilligt deltidsarbete begränsas. Framförallt måste egen försörjning värnas och snedfördelningen av deltidsarbetslösheten mellan könen bekämpas.

De ofrivilliga deltiderna leder till sämre ekonomiska förutsättningarna för den enskilda löntagaren – både i lönekuvertet och i pensionsbeskedet. Ofrivillig deltids­arbetslöshet cementerar ojämställdheten på svensk arbetsmarknad. Därför är det särskilt viktigt att alla löntagares möjligheter till heltidsarbete främjas.

Under de senaste sju åren har 30 000 fler medarbetare i kommunerna och 12 000 i landstingen börjat arbeta heltid. SKL:s bedömning är att antalet heltidsarbetande i kommuner och landsting ökade med ytterligare 25 000 till slutet av 2016. Detta är dock inte tillräckligt.

I dag borde heltid vara norm inom stat, kommun och landsting. Att heltid är norm är ett viktigt steg för att motverka de skadliga effekterna av deltidsarbetslöshet, och är en reform för frihet och jämställdhet som regeringen bör arbeta för.

 

 

Hanna Westerén (S)