Motion till riksdagen
2017/18:2575
av Lena Hallengren och Laila Naraghi (båda S)

Färre fallolyckor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minska antalet fallolyckor genom att låta förstärka fysioterapeutiska insatser för äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fallskador orsakar i dag 1 600 dödsfall per år, att jämföra med trafikens 300. Ett olyck­ligt fall får ofta en välfungerande och självständig äldre person att bli föremål både för akutvård, operationer, många sjukhusdygn samt ökat hjälpbehov avseende hemtjänst eller särskilt boende. Det finns forskning om vad samhället tjänar bara på att förebygga en enda höftfraktur.

När en äldre person kommer in till vården efter ett enklare fall bör en fallriskbedöm­ning göras där man undersöker orsaken till och risken för att händelsen upprepas. En översyn bör göras av läkemedel, balans, styrka och rörlighet. Viktigt är att personen påbörjar träning samt att ett hembesök görs för att undanröja riskfyllda situationer. På olika särskilda boenden inom kommunal vård och omsorg finns det i dag väldigt få fysioterapeuter, trots att det är där som många av de allvarligaste fallskadorna sker. Även här sker för få fallriskbedömningar och får tillfällen att verkligen träna upp sina förmågor.

Fysioterapeuter arbetar med hela rehabkedjan (göra bedömningar av rehabiliterings­behov, förebygga, behandla samt utvärdera). Det är viktigt att professionens kompetens används i samtliga dessa delar. I både det hälsofrämjande och i det professionsspecifika arbetet. Fysisk aktivitet, träning och rehabilitering för äldre har effekt och förebygger åldersrelaterad fysisk och psykisk försämring. De kommuner som medvetet arbetat med detta vet att hälsovinsterna är uppenbara.

 

 

Lena Hallengren (S)

Laila Naraghi (S)