Motion till riksdagen
2017/18:2573
av Håkan Bergman (S)

Hot mot journalister hotar demokratin


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hot mot journalister bör ges hög prioritet av rättsvårdande myndigheter och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över straffskalan vid hot mot journalister och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett demokratiskt samhälle förutsätter fria och självständiga journalister och medier som granskar makten, informerar medborgarna och garanterar en allsidig offentlig debatt. Om journalister och medier tystnar då hotas demokratin.

Hoten mot journalister blir allt vanligare och ökar i omfattning. Antalet hot ökar, allt fler redaktioner hotas och hotbilderna förstärks.

Hot mot medier och enskilda journalister riskerar att leda till att man inte kan full­göra sitt demokratiska uppdrag, att viktiga bevakningsområden undviks, ämnen förtigs och debatter tystnar.

Det är mycket allvarligt för ett demokratiskt och öppet samhälle.

Hot, våld och trakasserier mot medier och enskilda journalister kan inte accepteras.

Därför bör anmälningar om hot mot journalister ges hög prioritet av rättsvårdande myndigheter och det bör övervägas om straffskalan vid hot mot journalister ska ses över.

 

 

Håkan Bergman (S)