Motion till riksdagen
2017/18:2557
av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, L)

Med anledning av prop. 2017/18:11 Påminnelse vid utebliven betalning av årlig avgift enligt fastighetsmäklarlagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att obetald påminnelseavgift inte ska orsaka avregistrering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår att ett påminnelseförfarande och en påminnelseavgift ska införas vid utebliven betalning av den årliga avgift som fastighetsmäklare är skyldiga att betala enligt fastighetsmäklarlagen. Syftet med förslaget är att ge Fastighetsmäklarinspektionen möjlighet att hantera de uteblivna betalningarna på ett mer ändamålsenligt sätt och skapa kostnadstäckning för myndighetens hantering av dem. Den nuvarande ordningen är att fastighetsmäklarens registrering återkallas utan påminnelse efter utebliven betalning, vilket leder till ökad arbetsbelastning och kostnader för Fastighetsmäklarinspektionen, något som också belastar myndighetens anslag.

Vi anser att regeringens förslag till stora delar är klokt. Det är rimligt att tillkommande administrativa kostnader som uppstår i samband med det föreslagna påminnelseförfarandet i så stor utsträckning som möjligt ska täckas av påminnelseavgifter.

Emellertid anser vi att regeringens förslag om att obetald påminnelseavgift ska vara skäl för avregistrering är att gå för långt. Därför anser vi att regeringen ska återkomma till riksdagen i denna del.


 

 

Caroline Szyber (KD)

 

Ewa Thalén Finné (M)

Ola Johansson (C)

Robert Hannah (L)