Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om nationella riktlinjer för en jämlik och kvalitativ förlossningsvård och tillkännager detta för regeringen.
Kvaliteten på förlossningsvården som idag erbjuds varierar stort beroende på vilket landsting du är bosatt i. Gravida kvinnor erbjuds alltid fosterdiagnostik såsom KUB-test i vissa landsting, medan kvinnor i andra landsting nekas såvida de inte uppnått en viss ålder. I vissa landsting erbjuds förstföderskor att stanna kvar sex timmar efter förlossning, i ett annat landsting kan man få stanna tre dygn. Att det finns stora regionala skillnader är problematiskt och hindrar utvecklingen mot en jämlik och god vård i hela landet. Därför vill vi se nationella riktlinjer för hur förlossningsvården ska organiseras och vad den minst ska erbjuda.
Det finns utarbetade metoder som innebär att ett litet team av barnmorskor har ansvar för att ge stöd till kvinnan under graviditet och förlossning samt vid eftervården. Metoden kostar inte mer, men är efterfrågad av både barnmorskor och blivande föräldrar då den skapar bättre kontinuitet genom hela vårdkedjan. För att skapa bättre arbetsklimat för barnmorskor, ökad trygghet för den som föder och säkrare förlossningar krävs även större flexibilitet inom förlossningsvården och eftervården.
Även när det gäller eftervården finns stora skillnader. Det är också ett område där valfriheten behöver öka. Nyblivna föräldrar tvingas bara dagar efter en förlossning åka tillbaka till sjukhuset för barnets blodprov, hörseltest och läkarundersökning. Detta kan för många innebära ytterligare en lång resa, precis under de dygn då stress ska undvikas för att amning ska komma igång. För att undvika onödig stress vill vi att dessa kontroller istället ska kunna göras via hembesök eller vid närmsta vårdcentral. Eller att man som nybliven förälder kan välja att stanna kvar tills de proverna är klara.
Att vänta ett barn medför för de allra flesta blivande föräldrar en oundviklig oro. Det är ett stort ansvar att inte förvärra den oron, utan istället skapa goda och långsiktigt hållbara förutsättningar för en kvalitativ förlossningsvård i hela landet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Annika Qarlsson (C) |
Helena Lindahl (C) |