Motion till riksdagen
2017/18:2533
av Amir Adan (M)

Folkbokföring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att fastighetsägare ska vara sakägare i frågan om folkbokföring på deras fastighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt för samhället att vi har en fungerande folkbokföring. Staten måste kunna hitta sina medborgare, gäldenärer måste kunna hitta sina borgenärer, post måste kunna nå rätt adressat.

Folkbokföringen sköts för närvarande av Skatteverket och regleras av folkbok­föringslagen. Om man upptäcker att en person är folkbokförd på fel adress, så kan man anmäla detta till Skatteverket. Det är sedan upp till Skatteverket att utreda saken och besluta om en eventuell ändrad folkbokföringsadress för personen.

Enskilda personer har inget att säga till om, avseende andras folkbokföring. Det för med sig konsekvenser som är till besvär för många. En person kan folkbokföra sig på en annan persons fastighet och få all sin post dit, trots att han inte bor där, och fastighets­ägaren har inget att säga till om. Fastighetsägaren kan bara hoppas att Skatteverket finner anledning att ändra den andra personens folkbokföring.

I princip är detta en inskränkning av fastighetsägarens rådighet över den fastighet som han äger. Det leder också till att möjligheterna att komma till rätta med felaktiga folkbokföringsuppgifter minskar.

Om fastighetsägaren skulle ha möjlighet att själv initiera ett ärende om folkbok­föringsutredning för en person som är folkbokförd på hans fastighet, så skulle Skatteverket ha ett starkare krav på sig att rätta till felaktigt folkbokförda personer. Fastighetsägaren skulle också få större rådighet över den egendom som han faktiskt äger.

 

 

Amir Adan (M)