Motion till riksdagen
2017/18:2511
av Amir Adan (M)

Bolagsverkets handelsbolagsregister


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda Bolagsverkets administrativa noteringar i handelsbolagsregistret så att delägare som är bosatta inom EES registreras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Bolagsverkets handelsbolagsregister ger idag missvisande uppgifter om delägare i handelsbolag. Om en svensk medborgare som är bosatt inom Europeiska unionen har ett handelsbolag registrerat hos Bolagsverket i Sverige så noterar idag inte Bolagsverket att delägaren är bosatt inom EES-området. Däremot görs detta om det är ett aktiebolag, där noteringar görs i ett aktiebolagsregister.

Detta medför att delägare i handelsbolag noteras såsom bosatta utanför EES-området, vilket inte är korrekt. På grund av detta kan delägaren till exempel inte skaffa ett svenskt telefonabonnemang eller ansöka om kredit på grund av denna notering i handelsbolagsregistret. EU:s budskap är fri rörelse av varor och tjänster inom EES-området. Felaktig notering försvårar handelsbolagens verksamhet i Sverige och är ett gränshinder för handelsbolagens verksamhet.

 

 

Amir Adan (M)