Motion till riksdagen
2017/18:2507
av Ann-Britt Åsebol (M)

Björlingcenter i Dalarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att starta ett nationellt Björlingcenter i Dalarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dalarna har ett rikt kulturarv. Vi har många kända personligheter i form av konstnärer och musiker som alla bidrar till att Dalarna fortsatt ska vara en plats dit turister gärna kommer för att semestra. Vi har kända konstnärspersonligheter som Carl Larsson och Anders Zorn som närmast personifierar Dalarna. Vi har också stora konstnärer vars eftermälen vi inte vårdar i den omfattning som vore önskvärt.

En av de största, vars kulturella arv inte vårdas i den omfattning som vore rimligt i proportion till hans storhet, är givetvis Jussi Björling. Därför är det önskvärt att uppvärdera Jussi Björlings musikaliska arv med ett nationellt kulturcentrum beläget i Dalarna. Björling är en av de största operasångarna som världen skådat. För många människor runt om i hela världen är han fortfarande en av de största och intresset för att besöka hans uppväxtmiljö torde därför vara stort. Att uppmärksamma hans storhet är en angelägenhet inte bara för hans födelsestad utan för hela Dalarna. De turister som kommer för att besöka ett Björlingcenter kommer att handla, äta och besöka andra turistattraktioner i länet. Turistnäringen i hela Dalarna skulle gynnas. Möjligheterna att starta ett nationellt centrum för Jussi Björling i Dalarna bör därför ses över.

 

 

Ann-Britt Åsebol (M)